WTO
0

Ekonomska kriza još daleko od završetka

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Globalna ekonomska kriza daleko je od završetka, a samo mali broj zemalja je odustao od opasnih protekcionističkih mjera koje su uvele kao odgovor na njeno izbijanje, upozorio je u ponedjeljak generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy.

On je u obraćanju predstavnicima 153 članice WTO-a u Ženevi rekao da dažbine na uvoz i druga ograničenja na granicama dovode do zatvaranja tržišta i uzrokuju dalje teškoće u vrijeme smanjene tražnje.

  • Za sada nema indicija da vlasti smanjuju ili ukidaju mjere koje su ranije uvele zbog krize, a koje ograničavaju ili narušavaju trgovinu, rekao je Lamy.

On je predočio da se za sada ne može govoriti o "izbijanju visokointenzivnog protekcionizma", dodajući da je, međutim, povećana mogućnost proširenja trgovinskih nesporazuma, restrikcija od regulatorskih službi i sankcija ukoliko nepravične barijere ostanu na snazi.

Lamy je ocijenio da je trenutno nemoguće reći da li mjere podrške bankama, osiguravajućim kompanijama, proizvođačima automobila i drugim ključnim sektorima razvijenih zemalja, u kojima je i počela kriza, narušavaju međunarodne propise time što uništavaju konkurenciju.

Po njegovim riječima, još je suviše rano da se računa na ekonomski oporavak.

  • Ja bih se uzdržao od prevelikog optimizma. Mada finansijska tržišta pokazuju znake stabilizacije, kriza je još daleko od završetka, prije svega u mnogim zemljama u razvoju koje tek sada počinju da osjećaju njen puni uticaj na trgovinu i ekonomski rast, rekao je Lamy.

Generalni direktor WTO-a je ukazao da bi globalni trgovinski sporazum u okviru Runde iz Dohe donosio svjetskoj privredi dodatnih 130 milijardi dolara godišnje.

Kao i prethodni sporazumi WTO-a , kao što je Urugvajska runda, Runda iz Dohe zahtijeva potpuni konsenzus u svim područjima pregovaranja da bi sporazum bio postignut.