Kemal Kozarić
0

Ekonomija će imati daleko više problema od finansijskog sektora

SRNA
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić istakao je danas da će sektor ekonomije imati daleko više problema u suočavanju sa posljedicama finansijske krize od finansijskog sektora, što se najbolje vidi u velikom snižavanju projekcije rasta bruto društvenog prizvoda, koji je od inicijalnih 3,5 odsto došao u negativnu zonu od minus 1,8 odsto.

Iz Centralne banke BiH saopšteno je da je Kozarić tokom susreta sa članicom Evropskog parlamenta Doris Pack rekao da je monetarna stabilnost BiH bazirana na aranžmanu valutnog odbora glavni faktor koji ublažava učinak globalne krize tržišta na finansijsku stabilnost i javne finansije ove zemlje.

Kozarić je naglasio da je konzervativni pristup vođenju monetarne politike omogućio bankarskom sektoru BiH da uspješno prebrodi izazove koje je pred njega donijela globalna finansijska kriza.

Guverener je istakao da je na međunarodnim tržištima došlo do pada potražnje za proizvodima najvećih izvoznika BiH, što je rezultiralo padom broja radnih mjesta i manjim javnim prihodima.

Zbog toga je istakao važnost da se postigne održivost budžeta na svim nivoima u ovoj godini, te neglasio da se nada da će biti postignut dogovor s Međunarodnim monetarnim fodnom o stand by aranžmanu.

"Ovaj aranžman trebalo bi da pomogne u postizanju fiskalne održivosti, ali je potrebno nastaviti s reformama u sferi budžetske potrošnje", naglasio je Kozarić koji je Packovu informisao o učešću zvaničnika CB BiH u pregovorima sa MMF-om.

Tokom razgovora Packova je istakla interes za aktivnosti Centralne banke BiH, uticaje globalne ekonomske krize na BiH, saradnju CBBiH sa Evropskom centralnom bankom i aktivnostima u bankarskim i realnom sektoru u BiH.

Ona se informisala i o okončanom Programu Evrosistema o potrebi procjena CBBiH, koji je uspješno urađen sa Evropskom centralnom bankom.

"Ovaj program nam je dao jasnu ocjenu sadašnjeg stanja u našoj instituciji, koje je ocjenjeno kao izuzetno dobro, ali je takođe obezbijedio i mapu puta koja daje jasne instrukcije šta još dodatno treba učiniti da se dostignu standardi EU", rekao je guverner Kozarić.

Kozarić je dodao da će Centralna bakna BiH nastaviti kooperaciju sa institucijama EU kroz realizaciju IPA programa.