biznis
0

EK optužuje banke za netransparentnost

FENA
Veliki broj banaka u Evropskoj uniji ima posve netransparentan sustav naplate naknade, informacije koje daju klijentima često su posve nerazumljive, a troškovi vođenja tekućeg računa u nekim zemljama članicama znaju biti višestruko veći nego u drugima, stoji u izvještaju koje je u utorak objavila Evropska komisija.

"Banke ne ispunjavaju svoje obveze prema klijentima. Puno je dokaza koji pokazuju da se krše osnovna potrošačka načela", izjavila je povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva predstavljajući izvješće u kojem je analizirano poslovanje 224 finansijske ustanove u Evropskoj uniji, koje pokrivaju oko 80 posto tržišta.

Komisija navodi da je sustav naknada u 66 posto banaka predstavljen toliko nejasno da su stručnjaci koji su obavljali analizu morali kontaktirati s tim bankama da bi do kraja razumjeli informaciju.

"Evropska će komisija odlučno izići na kraj s tim problemom, a to uključuje nametanje obveze o transparentnosti i davanju potpunih i usporedivih informacija te uvođenje osnovnih pravila poslovanja. Za europske građane to postaje još važnije s obzirom na teret gospodarske krize koju osjećaju", rekao je povjerenik za unutarnje tržište Charlie McCreevy.

Evropska komisija također kritizira praksu što banke svojim djelatnicima daju bonuse ako prodaju što više finansijskih proizvoda. Stoga ti službenici nastoje uvjeriti ljude da uzmu određene proizvode koji su im posve nepotrebni i skupi.

Godišnji troškovi vođenja tekućeg računa sežu od 27 eura u Bugarskoj do 253 eura u Italiji. Iza Italije su Španjolska sa 178 i Francuska sa 154 eura. Troškovi vođenja računa osim u Bugarskoj najmanji su u Nizozemskoj, Belgiji i Portugalu, javila je Hina.

Povjerenica Kuneva je najavila da će Komisija pratiti provode li zemlje članice zakone EU-a, koji sankcioniraju nepoštenu trgovačku praksu.