{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK odobrila državne podrške u tri zemlje

F
5.2.2009. u 16:39
0
0
EK odobrila državne podrške u tri zemlje
0
EK odobrila državne podrške u tri zemlje
Evropska komisija u četvrtak je donijela odluku kojom se odobravaju državne podrške u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, za poduzeća koja uslijed finansijske krize teško dolaze do svježeg kapitala.
Komisija je odobrila Francuskoj davanje pozajmica sa znatno smanjenim kamatama poduzećima s finansijskim problemima. To je treća odluka kojom Komisija odobrava Francuskoj neki oblik državne pomoći.

Prije toga dopuštena je isplata pomoći poduzećima u poteškoćama u iznosu od najviše 500.000 eura te posebne olakšice poduzećima koja proizvode ekološki prihvatljive proizvode.

I Velikoj Britaniji je odobreno da tokom ove i sljedeće godine može pomagati, u iznosu od najviše 500.000 eura, poduzećima koja su se našla u poteškoćama zbog finansijske krize i kreditnog sloma.

Njemačkoj je odobrena mjera kojom se olakšava pristup malih i srednjih poduzeća sredstvima za kapitalna ulaganja. Njemačke savezne države moći će, sukladno ovoj odluci, podići ulaganja s 1,5 miliona na 2,5 miliona eura, a udio obveznih privatnih investicija u kapitalnim investicijama smanjen je s 50 na 30 posto.

Komisija je u decembru prošle godine usvojila privremeni okvir za državne podrške i mjere koje omogućavaju da države članice lakše izlaze u susret poduzećima u poteškoćama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: