Sastanak u Vladi FBiH
0

Egipatski biznismeni žele ulagati u BiH

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina i Arapska Republika Egipat imaju i mogućnosti i interes za jačanjem ekonomskih veza, ocijenili su danas premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i egipatski veleposlanik u BiH Ahmed El Sayed Khattab.

Egipatska strana je, između ostalog, zainteresirana za ulaganja u drvoprerađivačku industriju, a premijer Mujezinović je predložio formu zajedničkog ulaganja kroz rekonstrukciju neke od tvornica u FBiH. Time bi se doprinijelo kako novom zapošljavanju domaće radne snage, tako i ukupnom snaženju naše ekonomije. Vlada FBiH će, prema riječima premijera, učiniti sve kako bi egipatskim biznismenima omogućila što jednostaviju i bržu realizaciju investicija.

  Kako je istaknuto, prepreku jačoj ekonomskoj suradnji predstavlja komplicirano dobijanje bosanskohercegovačkih viza za egipatske građane, što usporava i otežava i dolazak tamošnjih biznismena u našu zemlju.

  Pojednostavljenje dobijanja bh. viza sigurno bi utjecalo i na dolazak egipatskih turista u našu zemlju. Tada se ne bi događalo da se, kako je kazao Khattab, čarter letovi kojima turisti iz BiH putuju u Egipat vraćaju prazni.

  Egipatski biznismeni zainteresirani su, rečeno je danas, i za ulaganja u mliječnoprerađivačku industriju u Federaciji BiH.