Čuvajmo energiju i ljeti
0

Efikasno korištenje energije u ljetnim mjesecima

Sarajevo-x.com
U zimskim mjesecima zbog veće potrebe za toplotnom energijom i kraćim danima upotreba energije je znatno izraženija nego što je to slučaj u ljetnim mjesecima. U situaciji kada su troškovi energije veliki dio kućnog budžeta, mnogi traže načine kako da smanje upotrebu energije.

U ljetnim mjesecima situacija je obrnuta, troškovi su manji, ali to ne znači da nisu moguće dodatne uštede koje će smanjiti troškove održavanja domaćinstva, ali i pozitivno djelovati na okoliš.

Prva i osnovna mjera energetske efikasnosti kako u ljetnjem tako i u zimskom periodu je izolacija. Neophodno je provjeriti izolaciju na zidovima i prozorima i uvjeriti se da je objekat propisno izoliran. Ova mjera je od izuzetne važnosti jer se na taj način spriječava izlazak ohlađenog zraka iz prostorija u okolinu. U slučaju da posjedujete klima uređaj, korisna dodatna mjera je provjera zračnih filtera – sa čistim filterima klima uređaji rade znatno efikasnije.

Upotreba ventilatora je od velike koristi u ljetnim mjesecima. Cirkulacija zraka koja se stvara upotrebom ventilatora je znatno efikasniji način hlađenja doma od upotrebe isključivo klima uređaja. Upotrebom ventilatora moguće je termostate povećati za četiri stepena i dobiti isti efekat, što u konačnici donosi značajne uštede energije.

Gašenje uređaja je jedna od temeljnih mjera energetske efikasnosti bez obzira na godišnje doba. Ova mjera podrazumjeva gašenje sobne rasvjete kada se ta prostorija ne koristi, gašenje televizora, računara i drugih uređaja kada nisu u upotrebi. Veoma je značajno u potpunosti gasiti uređaje (za razliku od stand-by načina rada) u svakoj mogućoj prilici (npr. noću ili vikendima).

Najbolje je koristiti razvodne kablove sa prekidačima pomoću kojih se mogu jednostavno ugasiti svi uređaji prikopčani na taj kabal. Ova mjera na godišnjem nivou može donijeti uštedu između 10 i 20 procenata, i uz upotrebu certificiranih Energy Star ili Planet First uređaja domaćinstva znatno smanjuju troškove električne energije. Upute kako provjeriti Energy Star certifikat uređaja možete naći na portalu www.energis.ba.