Odluka Upravnog odbora
193

Edis Ražanica je novi direktor Udruženja banaka BiH

Novi direktor UBBiH Edis Ražanica
Novi direktor UBBiH Edis Ražanica
Upravni odbor Udruženja banaka BiH je na svojoj 14. sjednici donio jednoglasnu odluku o imenovanju novog direktora Udruženja banaka BiH, gospodina Edisa Ražanice. Ova Odluka je potvrđena na Skupštini Udruženja banaka BiH koja je održana u decembru 2023. godine.

Edis Ražanica ima 18 godina iskustva na menadžerskim pozicijama u bankama, u ključnim segmentima bankarstva, kao što su upravljanje rizicima, poslovanje sa privredom i stanovništvom, rukovođenje poslovnom mrežom, unaprijeđenje kvaliteta portfolija i poslovanja banke u cjelosti, te dugogodišnje iskustvo rada u Agenciji za bankarstvo FBiH kao supervizoru bankarskog sektora, na menadžerskim pozicijama supervizije nedepozitnih finansijskih insitucija i zajedničkih funkcija.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, trenutno je na Master studiju za bankarstvo i certificirani je interni revizor. Govori engleski i njemački jezik.

"Čast i zadovoljstvo je preuzeti funkciju direktora Udruženja banaka BiH koje okuplja sve banke koje posluju na teritoriji BiH, uključujući i razvojne banke. U narednom periodu, usmjerit ćemo naše napore na jačanje suradnje sa relevantnim institucijama, odlučno zastupati interese bankarskog sektora te intenzivirati veze i suradnju među bankama kroz implementaciju zajedničkih projekata i aktivnosti. Osim toga, posvećeni smo stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta i koristi za širu društvenu zajednicu kroz promicanje društvene odgovornosti i podršku inicijativama koje potiču odgovorno poslovanje, ali i brigu o klijentima i zaposlenicima", rekao je Ražanica.

Dosadašnji direktor Berislav Kutle, završio je svoj angažman zasluženim odlaskom u mirovinu nakon preko četrdeset godina rada u bankarskom sektoru. Predsjedavajući Skupštine u ime svih banaka članica zahvalio se na njegovom angažmanu i poželio mu sve najbolje u budućnosti.