biznis
20

Edin Mulahasanović, direktor FDS-a: Za partnera smo dobili jednu od najvećih svjetskih kompanija

Razgovarao: N. Novalić
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Vlada FBiH je putem Sarajevske berze prodala udio u Fabrici duhana Sarajevo (FDS), a krajnji kupac je British American Tobacco (BAT). BAT će uskoro ponuditi da kupi i druge dionice kako bi postao većinski vlasnik, a o cijelom procesu za Klix.ba govori generalni direktor FDS-a Edin Mulahasanović.

Iako se prodaja putem berze smatra najtransparentnijim načinom prodaje dionica, još uvijek je niz pitanja na koja javnost nije dobila potpune odgovore o prodaji FDS-a. Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da njih ne zanima previše ko je u ime BAT-a kupio dionice, naglasivši da bi dolazak kompanije kakva je BAT mogao privući i druge investitore.

Direktor FDS-a Edin Mulahasanović za Klix.ba kaže da se cjelokupno tržište, pa tako i FDS, nalaze u nezavidnoj situaciji, a dolazak BAT-a vidi kao ohrabrenje.

Vlada FBiH je definitivno prodala svoj udio u FDS-u. Kako gledate na taj cijeli proces?

U Pismu namjere koje je Vlada FBiH uputila MMF-u jedna od tačaka jeste i prodaja manjinskih udjela u pojedinim kompanijama, među kojima je i FDS. To je bila definitivna odluka Vlade FBiH i proces je bio neminovan. Ja kao direktor FDS-a i moje kolege iz menadžmenta, kroz taj proces imali smo dva ključna zahtjeva: jedan je da taj proces bude transparentan, a drugi je bio da nam partner bude neka od renomiranih svjetskih kompanija iz naše branše. Po završetku procesa oba ta zahtjeva ili želje su ispunjene – prodaja je izvršena preko berze, što je vrlo transparentno, a dobili smo i jednu od najvećih kompanija iz naše branše kao partnera.

Znate li vi kao generalni direktor FDS-a ko je vlasnik CID Adriatic Investments GmbH koji je obavio kupovinu?

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Trenutno raspolažem onim informacijama koje su javno dostupne. Mi imamo informaciju da se radi o investicijskoj kompaniji u privatnom vlasništvu sa sjedištem u Beču. Smatramo da se radi o jakoj kompaniji čim je uspjela finansiranje ovog projekta osigurati od BAT-a koji je jedna od najvećih kompanija u svijetu. Mi smo jučer dobili obavijest od advokata da oni preuzimaju obavezu otkupa dionica i od ostalih dioničara.

Hoće li BAT preuzeti većinski udio u vlasništvu?

Mi u ovom trenutku nemamo te informacije i vjerovatno da do kraja tog procesa nećemo imati neke zvanične informacije. Sama činjenica da je objavljeno obavještenje da će se izvršiti ponuda za preuzimanje ostalih dionica govori o tome da će se taj proces kretati u tom smjeru da BAT preuzme većinski paket dionica.

Premijer Novalić je rekao da je prodaja obavljena u vrijeme dok je FDS u "slobodnom padu" i da nisu mogli dobiti više, dok analitičari kažu da je Vlada svoj udio prodala ispod cijene. Koja strana je u pravu?

Ako se uzme u obzir poslovanje FDS-a u posljednjih nekoliko godina, a posebno od 2009. kada je na snagu stupio novi Zakon o akcizama, premijer Novalić je u pravu. Cjelokupno tržište, a time i udio FDS-a, je od 2009. u stalnom padu. Mi smo 2009. završili sa prodatih više od pet miliona kilograma cigareta, a ove godine ćemo uspjeti prodati dva miliona kilograma cigareta. Cjelokupno tržište cigareta ja smanjeno sa nekih 11,5 na 5,5 miliona kilograma cigareta. S te strane, FDS jeste bio u nekoj vrsti slobodnog pada i sve to je utjecalo i na profitabilnost FDS-a. Što se tiče postignute cijene, cijena je uvijek pitanje o kojem se može razgovarati. Cijenu određuje berza, a naravno da dioničari žele da ona uvijek bude veća. Sve te faktore treba uzeti u obzir, izvršiti jednu stručnu evaluaciju vrijednosti biznisa, brendova, itd. Činjenica da se BAT pojavio kao jedini kupac govori dovoljno.

Postoji li bojazan za nestanak FDS-a? Neki kažu da se velikim igračima isplati uložiti više miliona i eliminisati druge igrače na tržištu.

DA FDS nema neku budućnost vjerovatno se BAT ne bi ni pojavio. Taj strah je donekle i opravdan, menadžment i mali dioničari, a to su uglavnom bivši i sadašnji radnici, su tražili da jedan od uslova, istina neformalnih, prilikom kupovine dionica bude i očuvanje proizvodnje. Dobili smo čvrsta uvjeravanja da će se to desiti i smatram da je Vlada FBiH bila vrlo korektna i jasno su svim potencijalnim kupcima naglasili potrebu održavanja proizvodnje.

Kakva je pozicija BAT-a na regionalnom tržištu i šta FDS dobija ulaskom BAT-a?

BAT je jedan od dvije najjače multinacionalne kompanije u svijetu duhanskog biznisa, imaju svoje pogone u više od 100 zemalja. BAT je počeo svoju ekspanziju u regionu kupovinom fabrika u Vranju u Srbiji i Tvornice duhana u Rovinju u Hrvatskoj. Kupovinom FDS-a BAT će biti jedan od najvažnijih igrača na regionalnom tržištu. Smatram da je to benefit za FDS, dobro je biti dio takve velike grupacije.

Može li ulazak BAT-a biti šansa za FDS?

BAT djeluje u cijelom svijetu, sada i za FDS cijeli svijet postaje potencijalno tržište, posebno ako se zna da već u tim velikim kompanijama imate praksu da se u jednoj zemlji radi za neka dalja tržišta.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U javnosti se često spominjala i imovina FDS-a koja nije vezana za osnovnu djelatnost. Možete li nam reći šta je u vlasništvu FDS-a?

O toj imovini sam više puta javno govorio. Sva ta imovina je prezentirana javnosti. Ono što je najznačajnije je naše učešće u bankarskom sektoru, FDS je vlasnik 66 posto Vakufske banke i 10 posto Privredne banke. Smatramo da je to naše učešće potencijalna vrijednost, u smislu da u te domaće banke treba još mnogo investirati da one dođu u zonu nekog stabilnog poslovanja. U Fondu “Bonus” imamo učešće od 24 posto i to je ono što je najvažnije.

Koliko FDS ima deponovanog novca u ovim ili drugim bankama?

Moram na početku reći da mnogi ne razumiju kako ova industrija funkcioniše. Poslovanje FDS-a zahtijeva izuzetno velika sredstva likvidnosti. Mi poreske obaveze, odnosno akcize, plaćamo unaprijed, mi na sedmičnom nivou moramo imati 10-ak miliona KM da bismo obavljali proizvodnju. Ako se na to doda da moramo imati i neke zalihe od 50-ak tona, dolazimo do nekih 20-ak miliona KM neophodnih za svakodnevno poslovanje. Sav višak sredstava mi držimo u bankama i to je, na neki način, pomoć ovom osnovnom biznisu koji je, zbog akcizne politike, u posljednjih nekoliko godina postao izuzetno neprofitabilan.

Kolika su ukupna sredstva deponovana u bankama?

S obzirom na to da je FDS sada potpuno privatna kompanija, ne bih to mogao javno govoriti.

Šta će biti s ovom imovinom, da li BAT i nju preuzima shodno procentu vlasništva ili ona ostaje u vlasništvu CID Adriatic Investments, čijeg vlasnika još ne znamo?

Iz saopćenja koje je BAT poslao javnosti, oni jasno kažu da su zainteresirani za duhanski biznis. Pretpostavljam da će oni svoje međusobne odnose sa CID Adriatic Investmentsom riješiti naknadno, a o tome trenutno nemamo zvanične informacije.

Mnogi su prodaju ovog udjela Vlade FBiH doživjeli emocionalno, ljudi u BiH su vezani za brendove FDS-a. Koja je vaša poruka vjernim kupcima?

Prije svega, želim se zahvaliti našim vjernim konzumentima, kao čovjek uvijek sam podsticao kupovinu domaćih proizvoda. Budućnost FDS-a je neupitna, sama činjenica da se jedna takva kompanija zainteresovala za FDS daje nam optimizam. Što se nas zaposlenih u FDS-u tiče, mi ćemo svoj posao nastaviti raditi jednako dobro i vjerujem da ćemo i u budućnosti imati uspjeha.