Kompanija Klika
140

Edin Deljkić: Ponosan sam kako smo BiH i naš IT sektor predstavili na sajmu Expo 2020

Edin Deljkić na Expu u Dubajiu
Edin Deljkić na Expu u Dubajiu
Expo 2020 velika je prilika za našu ekonomiju, a Edin Deljkić, CEO IT kompanije Klika, koja ima hubove u Sarajevu, Banjoj Luci i SAD-u, u ulozi predsjednika Upravnog odboar Bit Alijanse bio je dio bh. delegacije. O tom velikom događaju, ali i stanju u ovoj industrijskoj grani govorio je za portal Klix.ba.

BiH se zapaženo predstavlja na sajmu Expo u Dubaiju, a vi ste dio cijele priče. Kakvi su dojmovi iz prve ruke?

Napravio bih paralelu koja ukazuje na važnost ovog događaja - Expo 2020 je za ekonomiju i biznis ono što je Olimpijada za sport. Utisci su odlični, prevashodno zbog savršene organizacije samog događaja, ali i nivoa kvaliteta i posvećenosti svakoj zemlji učesnici te pruženoj prilici da budu predstavljeni vjerodostojno. Ideja da se na jednom mjestu okupe predstavnici iz svih dijelova svijeta, koji svojim radom i inspirativnim pristupom trasformišu našu svakodnevnicu, pokazala je i da je doprinos bh. predstavnika neminovan u ovom procesu i da aktiviranjem našeg potencijala možemo da oblikujemo budućnost svjetske biznis scene. Posebno sam ponosan što smo imali priliku predstaviti Kliku i bh. IT industriju te rame uz rame s drugim predstavnicima iz 192 zemlje pokazati naš puni potencijal, transformativnu ulogu i utjecaj koji možemo napraviti na svjetskom tržištu. Moram istaći da mi je iznimno drago što smo, i pored svih peripetija I političkih previranja, imali priliku nastupiti na ovom iznimno bitnom događaju i osigurati uvid u naše potencijale ostatku svijeta.

Šta ovakvi događaji mogu značiti za vašu kompaniju te sam IT sektor u našoj zemlji?

Jedna od ključnih funkcija koje je trebao ostvariti ovaj događaj jeste i povezati se s bitnim akterima na svjetskoj sceni, razmijeniti mišljenja i otkriti nove perspektive koje će oblikovati daljnji rad naše kompanije. Većina IT kompanija, i naša industrija generalno, nisu u tolikoj mjeri povezane s GCC zemljama, kao što je to slučaj, recimo, sa Sjedinjenim Američkim Državama ili zemljama Evropske unije. Uzmemo li u obzir činjenicu da Dubai postaje sve veći centar tehnologije, tu vidimo sjajnu priliku za ekspanziju našeg poslovanja i na ovo tržište.

U kakvom je stanju naš IT sektor te šta država može učiniti kako bi prilike bile još bolje?

IT industrija u našoj zemlji jedna je od najatraktivnijih i, usudio bih se reći, ona koja trenutno nosi najveći potencijal. U tom smislu, mi kontinuirano radimo s nadležnim institucijama, ali i drugim bitnim akterima, na kreiranju boljeg poslovnog okruženja za domaće IT kompanije. Međutim, agilnost je ključna odlika ovog sektora, industrija se razvija velikom brzinom, a rezultati ne dolaze dovoljno brzo, tako da je pravovremeno reagovanje ključno za dostizanje podsticajnog i povoljnog poslovnog okruženja. Posebno je bitno ubrzati procese na izmjenama poreskih olakšica i investiranja u zapošljavanje i edukaciju u IT sektoru, što su ključni prioriteti i odgovor na visok stepen odliva kvalitetnih telenata iz Bosne I Hercegovine.

Kako taj sektor može pomoći snaženju ekonomskog rasta BiH?

IT industrija je jedna od najmlađih, a najbrže rastućih industrija, što ukazuje na njen ogroman potencijal i ključnu ulogu u snaženju ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine. Ono što odlikuje IT sektor u Bosni i Hercegovini jesu inovacije, kontinuirani rast i razvoj, osiguravanje svjetskog kvaliteta u radu, kvalitetne i raznolike radne snage, i mnogih drugih karakteristika koje mogu poslužiti kao model razvoja drugih sektora u našoj zemlji. Ne smije se zanemariti da upravo ova eksponencijalna dinamika razvoja IT industrije za sobom kao ishod povlači i ubrzan razvoj drugih industrija. U tom smislu, IT je budućnost ove zemlje, i trebamo investirati zajedničke napore u razvoju ove industrije, ugledajući se na zemlje koje su to prepoznale i investirale u IT te postale globalni centri kao sto su Estonija, Ukrajina i druge.

Kakva je ovo bila godina za Kliku te koji su planovi za budućnost?

Klika je u ovoj godini uspjela ostvariti sve svoje poslovne ciljeve, bez obzira na sve izazove koje je pandemija nosila sa sobom. Ove godine otvorili smo ured u Americi, a naredne godine poslovni imperativ bit će nam globalna ekspanzija i pozicioniranje naše kompanije kao svjetskog brenda. To će značiti i širenje na nova IT tržišta s kojima do sada nismo imali velikog dodira. Imamo velike ambicije i planove te vjerujemo da ćemo ih ostvari s obzirom na to da imamo odličan i kvalitetan tim u našim centrima u Sarajevu i Banjoj Luci, ali i kolege širom BiH i regiona, koji su postali dio naše porodice, jer smo početkom 2020. godine uspješno migrirali u online sferu rada.