biznis
0

ECB predviđa teške uvjete kreditiranja

FENA
Evropske kompanije i potrošači će u naredna tri mjeseca teže dolaziti do zajmova, jer će banke pooštriti uvjete, proizilazi iz istraživanja koje je provela Evropska centralna banka (ECB) sa sjedištem u Frankfurtu, javljaju agencije.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 89 finansijskih institicija, pokazalo je da će spremnost banaka da pozajmljuju sredstva "u naredna tri mjeseca, po svoj prilici, nastaviti da bude pogođena nestabilnošću na finansijskim tržištima".

Iz istraživanja također proizilazi da banke očekuju nastavak "teških" uvjeta finansiranja između bankarskih institucija, prenijela je agencija Bloomberg.

ECB je u decembru procijenio da će se stopa ekonomskog rasta u 15 zemalja članica zone eura usporiti ove godine na prosječno oko dva posto, s 2,6 posto u 2007.

Banka, nadležna za stabilnost cijena u ovoj monetarnoj zoni, zadržala je ključnu kamatnu stopu na nepromijenjenih četiri posto, jer je decembarska inflacija u zoni dostigla godišnju stopu od 3,1 posto, znatno iznad maksimalno poželjne stope od dva procenta.

Zbog bojazni za stabilnost cijena, koju najviše narušavaju skuplji energenti i hrana, ECB se dosad nije pridružio centralnim bankama SAD-a i Velike Britanije, koje su smanjile kamate.