Njemački mediji
0

'ECB može još sniziti kamatnu stopu'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska središnja banka (ECB) ima mogućnosti za daljnje sniženje svoje ključne kamatne stope u odnosu na sadašnji rekordni minimum od 1,5 posto, mada ne u značajnijoj mjeri, izjavio je u utorak član Vijeća direktora ECB-a Jürgen Stark.

"Imamo određeni manevarski prostor za još jedno sniženje kamatne stope, ali njezin sadašnji nivo, po mome mišljenju, nije daleko od donje granice", naglasio je Stark u intervjuu njemačkom dnevniku Handelsblat od utorka.

Evropska središnja banka je već smanjila svoju ključnu kamatnu stopu na najniži nivo u svojoj 10-godišnjoj historiji od 1,5 posto, podsjetila je agencija Prajm-Tass.

Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet je proteklih dana također nagovijestio da bi banka mogla sniziti kamatnu stopu, ali nije spominjao rok za donošenje takve odluke.

Središnje banke Britanije i SAD-a snizile su svoje kamatne stope praktično na nulu. ECB, međutim, nije spremna slijediti njihov primjer jer je, kako je primijetio Stark, finansijska situacija u zoni eura "povoljnija" nego u SAD-u i Britaniji.