Potvrđena spremnost
3

EBRD želi kreditirati projekte I i IX transverzale sredstvima od 38 miliona eura

Klix.ba
Nastavak realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo bila je tema sastanka premijera KS Adema Zolja, ministra saobraćaja Muje Fiše i ovlaštenog predstavnika Direkcije za puteve KS Emira Hote sa šefom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Ianom Brownom i njegovim saradnicima. U fokusu razgovora bila je izgradnja I i IX transverzale.

Potvrđena je spremnost EBRD-a za odobravanje kredita u iznosu od 35 miliona eura za izgradnju dionice I transverzale koja obuhvata Tunel “Kobilja Glava” i spoj izlaza iz Tunela do magistralne saobraćajnice, te tri miliona eura za kružni tok na IX transverzali-spoj sa lotom 2C.

Kako je navedeno, EBRD će uskoro dostaviti Vladi KS prijedlog mandatnog pisma za realizaciju ovih sredstava nakon čega će, prema riječima premijera Zolja, Vlada pokrenuti procedure za hitni rebalans ovogodišnjeg budžeta radi uvrštavanja sredstava za navedeno zaduženje.

Ovom prilikom je istaknuto i da se intenzivno rješavaju imovinsko-pravni odnosi za izgradnju prve dionice Prve transverzale, od ulice Kranjčevićeva do ulice Halida Kajtaza, kako bi se budžetom za narednu godinu mogla planirati sredstva za finansiranje gradnje i ove dionice pomenute saobraćajnice.

Predstavnici EBRD-a upoznati su i sa planovima resornog ministarstva vezanim za rekonstrukciju tramvajske pruge te nabavku novih tramvaja i trolejbusa za javni gradski prijevoz, koji bi se u formi prijedloga trebali uskoro naći pred članovima Vlade KS.

Iskazano je interesovanje EBRD-a za učešće i u ovom projektu kao i spremnost za pružanjem tehničke podrške njegovoj realizaciji, saopćeno je iz press službe Vlade KS.