biznis
0

EBRD i Bimal potpisali ugovor za kredit od šest miliona eura

FENA
Generalni direktor Bimala d.d. i predsjednik Uprave Studen & Co Holdinga Beč Ilija Studen i predsjednik Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) Tomas Mirow potpisali su danas u Sarajevu ugovor između EBRD-a i jedinog proizvođača jestivog ulja Bimal d.d. iz Brčkog za kredit od šest miliona eura.

Ovo je prvi kredit koji je EBRD odobrio jednoj bosanskohercegovačkoj kompaniji sa svrhom kreditiranja podsticajnih mjera za poljoprivrednike koji uzgajaju suncokret, uljanu repicu i soju ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Bimal d.d. iz Brčkog je moderna fabrika koja je u posljednje tri godine višestruko nagrađivana za kvalitet svog finalnog proizvoda, suncokretovog, repičinog i sojinog ulja na domaćim i na međunarodnim sajmovima prehrambenih proizvoda.

Odobreni iznos Bimal će koristiti kao radni kapital za nastavak dosadašnjih nastojanja da putem svog poslovnog djelovanja utiče na ekonomski razvoj putem podsticanja poljoprivredne proizvodnje kao jednog od ključnih segmenata.