Banja Luka
0

Dvije plate radnicima Boske samo "kap u moru"

SRNA
Dvije plate koje je Vlada Republike Srpske uplatila Sindikatu Robne kuće "Boska" samo su "kap u moru" i one ne mogu pokriti dugovanja radnika, rekla je Srni predsjednik Sindikata Robne kuća "Boska" Branka Gostić.

"Radnici žBoskež imaju velika dugovanja, neplaćene račune za struju, vodu, grijanje i razne pozajmice koje su dizali da bi preživjeli", rekla je Gostićeva, komentarišući jučerašnju odluku Vlade da Sindikatu ''Boske'' uplati jednokratnu pomoć u iznosu od 204.000 KM za isplatu dvije plate.

Ona je navela da Sindikat traži od Vlade RS da i dalje kontinuirano radi na rješavanju njihovih problema i da sve bude riješeno u narednih sedam dana kako je i najavio ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

Gostićeva je rekla da vjeruje obećanjima potpredsjednika Vlade RS Jasne Brkić i Antona Kasipovića, te ministru Gluhakoviću da će problemi radnika "Boske" biti riješeni u narednih sedam dana, istakavši da oni nastavljaju sa mirnim protestima, ali da je Robna kuća otvorena i da njeni radnici rade. 

Radnici banjalučke Robne kuća "Boska" okupili su se juče u prizemlju ovog objekta kao znak protesta zbog neispunjenih obećanja o isplatama više plata.

Sa protestnog skupa upućeno je i obavještenje premijeru RS Miloradu Dodiku u kojem se traži da se odmah izvrši isplata pet plata za ovu godinu, topli obrok, kao i da se obezbijedi zdravstveno osiguranje. 

Vlada RS juče je donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći Sindikatu Robne kuće "Boska" u iznosu od 204.000 KM za isplatu dvije plate.
U "Boski" je zapsleno 235 radnika, koji nisu primili 25 plata, nije im uplaćivan topli obrok, naknada za prevoz, niti doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje. 

Konzorcijum "Delta- Zekstra" iz Beograda uplatio je krajem maja tri miliona evra na ime kupoprodajne cijene za paket akcija državnog kapitala AD "Boska" Banjaluka, a prema Ugovoru potpisanom između Vlade RS i ovog beogradskog konzorcijuma, 21. maja, u Banjaluci. Čeka se okončanje procedure u Centralnom registru hartija od vrijednosti da bi kupac mogao ući u posjed Robne kuće i ispuniti obaveze prema radnicima koje je preuzeo potpisivanjem ugovora o kupovini.