biznis
0

Dvanaest ponuda za preuzimanje telekoma Slovenije

FENA
Za kupovinu 49.13 posto dionica u izravnom vlasništvu države u Telekomu Slovenije do jučerašnjeg zaključivanja pristiglo je 12 ponuda, prenose u utorak svi slovenski mediji.

"Želimo vlasnika koji bi podržavao daljnji razvoj, rast i širenje, te nas prihvatio kao važnog i relevantnog partnera, a mislim da je među onima koji su dali ponude više takvih", izjava je direktora Telekoma Slovenije Bojana Dremelja koju citiraju mediji.

Komentirajući navode medija da će novi vlasnik Telekoma Slovenije zbog racionalizacije poslovanja morati otpustiti velik broj sadašnjih zaposlenika, Dremelj je rekao da ne vidi razloga za takav potez, jer je Telekom Slovenije već niz proteklih godina postupno smanjivao broj zaposlenih.

Na ovu fazu natječaja u kojoj se prikupljaju neobvezujuće ponude u postupku privatizacije Telekoma Slovenije, prema priopćenju slovenskog ministarstva gospodarstva, prijavili su se Magjar Telekom (Madžarska), Hrvatske telekomunikacije (Hrvatska), Oger Telecom (Ujedinjeni Arapski Emirati), islandski SKIPTI i slovenska grupacija Engrotuš, čija je glavna djelatnost trgovina, te više banaka i poslovnih fondova iz različitih zemalja, među njima Apax i Babcock and Brown, te Providence Equity iz Velike Britanije, australska banka Macquarie Bank itd.

Prema potvrđenom postupku koji su donijeli vlada i njena komisija za privatizaciju, oni koji su dali neobvezujuće ponude biti će idućeg mjeseca pozvani da izvedu "due dilligence", pregled poslovnih knjiga Telekoma.

Rok za predaju obvezujućih ponuda planiran je za početak prosinca, dok je potpis ugovora za izvedbu transakcije predviđen za kraj ove ili početak iduće godine.

Slovenski mediji među najozbiljnijim su interesentima u proteklom razdoblju navodili Deutsche Telekom, u čijem su vlasništvu spomenuti Magjar Telekom i Hrvatske telekomunikacije, a predstavnici vlade u više su navrata naglašavali da će odluka o izboru strateškog partnera u privatizaciji voditi računa ne samo o ponuđenoj cijeni nego i o drugim elementima, u prvom redu strateškim planovima za razvoj telekomunikacijskih usluga u Sloveniji te mogućnosti širenja na druga tržišta.