biznis
0

Dvadeset godina McDonald'sa u Rusiji

FENA
George Cohon (Foto: Reuters)
George Cohon (Foto: Reuters)
Trebalo je 14 godina intenzivnih pregovora da bi McDonald’s dobio dopuštenje za dolazak u Sovjetski Savez. Dok kompanija obilježava 20. godišnjicu otvaranja prvog objekta u tadašnjem Sovjetskom Savezu, glavni direktor James Skinner objavio je da će McDonald’s do kraja godine u Rusiji otvoriti još 45 restorana.

George Cohon utemeljitelj je McDonald'sa i u Rusiji i Kanadi. On kaže da su pregovori bili vrlo spori, ako ne i bolni.

"Uzeli smo sebi dovoljno vremena da objasnimo što je McDonald’s. Pesimizma je bilo na dosta nivoa. Trebalo je 14 godina, no uspjeli smo", kazao je Cohon.

Khamzat Khasbulatov bio je šef prvog McDonald’sa u Sovjetskom Savezu, a danas je predsjednik McDonald'sa za cijelu Rusiju. On kaže da je u odnosu na današnju situaciju politički sistem 1990. bio potpuno drugačiji, ekonomija je bila različita, zemlja se drugačije zvala.

Bilo je nemoguće predvidjeti što će budućnost donijeti. Čak ni valuta nije bila konvertibilna zbog hiperinflacije. Uprkos svemu, mušterije su na otvaranju čekale u redu, neki gotovo deset sati na temperaturama ispod nule, sve kako bi osjetili okus najpopularnije američke brze hrane.

Natalija Koleskinova izjavila je za rusku državnu televiziju da je McDonald's bio za nju - prvi okus slobode. Ona kaže da su, kao i sa svakim drugim velikim događajem u Moskvi, pred McDonald's došli građani iz svih dijelova Moskve i izvan grada.

Restoran na Puškinovom trgu najpopularniji je od svih McDonald'sa u svijetu. U proteklih 20 godina kroz njega je prošlo više od 130 miliona gostiju.