biznis
0

Dužnosnici traže da MMF nadzire tečajeve 185 zemalja članica

FENA
Svjetski finansijski dužnosnici suglasili su se na sastanku Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora MMF-a u Washingtonu o potrebi jačanja i modernizacije njegove politike nadzora tečajeva, kako bi se osigurala njezina djelotvornost i globalni zahvat.

Predsjedavajući tog odbora, na kojem se utvrđuje politika MMF-a, britanski ministar finansija Gordon Brown, kazao je kako se kvaliteta i otvorenost tog nadzora mora poboljšati u interesu očuvanja globalne gospodarske stabilnosti.

Reviziju tog nadzora, po Brownovim riječima, treba provesti na način da se "ne dodaju nove obveze" zemljama članicama MMF-a te zauzeti "nepristran pristup temeljen na dijalogu i uvjeravanju".

Govoreći na kraju cjelodnevnog subotnjeg sastanka odbora, Brown je naglasio kako plan reforme te uloge MMF-a već pokazuje napredak.

Međunarodni monetarni i finansijski odbor je u saopćenju nakon sastanka pozdravio "nastavak snažnog, široko zasnovanog, rasta svjetskog gospodarstva, uz regionalno sve uravnoteženiji razvoj i dobre izglede za nastavak ekspanzije i u 2008. godini". Istaknuo je i globalnu finansijsku stabilnost poduprtu solidnim ekonomskim temeljima, prenosi Hina.

Također je ukazao na nužnost opreza zbog mogućnosti promjena izračuna rizika na globalnim finansijskim tržištima, oštrijeg usporavanja američkog gospodarstva od očekivanog, i obnove inflatornih pritisaka zbog zatvaranja rupa u rashodima ili skoka cijene nafte.

Za razvijena gospodarstva odbor MMF-a je preporučio monetarnu politiku koja vodi računa o stabilnosti cijena te daljnju fiskalnu konsolidaciju i reforme koje će osigurati dugoročnu fiskalnu održivost.

Za nova tržišta i zemlje u razvoju, koje pokazuju snažan rast i manju osjetljivost na poremećaje na financijskim tržištima i oscilacije u cijenama sirovina, odbor MMF-a preporučuje da taj rast održe "širokim, kontinuiranim naporima na jačanju proračunskih pozicija i poboljšanju upravljanja dugom, učvršćenju vjerodostojnosti monetarne i fiskalne politike, te osiguranju održivosti vanjskih pozicija" (vanjskotrgovinska bilanca, vanjski dug).