biznis
0

Dukat većinski vlasnik mljekare Inmer iz Gradačca

FENA
Dukat - mliječna industrija d.d. postala je većinski vlasnik Mljekare Inmer iz Gradačca. U skladu sa strategijom razvoja na tržištu BiH u toku je i prva Dukatova investicija od dva miliona eura, usmjerena na povećanje proizvodnih kapaciteta Mljekare Inmer.

Na ugovor potpisan 1. juna 2007. između Dukata i prijašnjeg većinskog vlasnika Inmera, Konkurencijsko vijeće BiH dalo je suglasnost 26. jula te je u toku završetak transakcije formalnim upisom 75,5 posto vlasništva Dukata nad Mljekarom Inmer.

Ovom akvizicijom u sastav Dukata, uz tri proizvodna pogona u Zagrebu, Bjelovaru (Hrvatska) i Somboru (Srbija) ulazi i četvrti proizvodni pogon - Mljekara Inmer iz Gradačca.

Iz Dukata najavljuju zadržavanje dosadašnjeg proizvodnog asortimana i robne marke MIG uz uvođenje novih proizvoda Dukata i ulaganje u razvoj primarne proizvodnje mlijeka pružanjem stručne i savjetodavne pomoći kooperantima, nabavke junica, repromaterijala i opreme te podrške u izgradnji savremeno opremljenih farmi za muzne krave.

Dukat mliječna industrija d.d. vodeća je mljekarska kompanija u Hrvatskoj i regiji.

Uz 40 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj, Dukat zauzima značajnu poziciju na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

U maju Dukat je postao sastavni dio Lactalis grupe, vodeće svjetske mliječne grupacije i evropskog lidera u proizvodnji sireva.