{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drvna industrija BiH u 2007. povećala uvoz čak za 40,4 posto

F
27.3.2008. u 14:14
0
0
Drvna industrija BiH u 2007. povećala uvoz čak za 40,4 posto
0
Drvna industrija BiH u 2007. povećala uvoz čak za 40,4 posto
Drvna industrija Bosne i Hercegovine je u 2007. ostvarila izvoz od 771 milion KM i on je za 16 posto viši u odnosu na 2006., ali negativan trend je zabilježen u uvozu i povećan je za čak 40,4 posto, što pokazuje da ostvarena robna razmjena bh. drvne industrije sa svijetom ostvaruje popriličan suficit, istaknuto je danas u Sarajevu na sjednici Grupacije drvne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH.
Selma Bašagić, voditeljica Grupacije, kazala je da je tom suficitu u 2007. poseban doprinos dao povećan uvoz namještaja i ploča, te dodala da je za bh. drvnu industriju zabrinjavajući i podatak da je u prošloj godini za 11, 1 posto povećan izvoz neobrađenog drveta.

Tokom sastanka, članovi Grupacije ukazali su na neophodnost adekvatnijeg snabdijevanja domaćih prerađivačkih kapaciteta sirovinom i ocijenili da bi država trebala hitno donijeti mjere koje će destimulirati izvoz trupaca i rezane građe s najmanjim stepenom obrade.

Ukazano je i na potrebu korekcije carinske tarife BiH u dijelu koji se odnosi na repromaterijale za potrebe drvne industrije, a koji se ne proizvode u BiH te neophodnost masovnije promocije izvoza drvne industrije BiH.

Također na skupu je predstavljen i novi katalog drvne industrije BiH koji treba da doprinese promociji izvoza bh. drvne industrije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: