biznis
3

Drugi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 15. februara u Sarajevu

Klix.ba
Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2018. biće održan u četvrtak, 15. februara u Sarajevu (u Kongresnoj sali hotela Holiday na Marijin Dvoru) sa početkom u 9:30 sati. Organizator i domaćin Foruma je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Osim redovnog godišnjeg izvještaja o konkurentnosti zemalja u našem regionu, na ovogodišnjem Forumu posebna pažnja biće posvećena javno-privatnom partnerstvu u funkciji infrastrukturnih projekata, vladavini prava i pravnoj sigurnosti kao uvjetima za razvoj i ulaganja, te akreditiranja fakulteta kao konkurentskoj prednosti na tržištu.

Cilj Foruma je uspostavljanje dijaloga i unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini i regionu. I ove godine na Forum je pozvano 500 učesnika, među kojima su predstavnici vlada, akademskih i poslovnih zajednica.

Forum će otvoriti dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Kemal Kozarić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Na Ekonomskom forumu 2018 obratiće se ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić i ministar finansija Republike Hrvatske Zdravko Marić, ministri u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović i Ismir Jusko, te federalni premijer Fadil Novalić i zamjenik premijera RS-a Zoran Tegeltija.

Učešće u panel diskusiji o vladavini prava potvrdili su najviši predstavnici pravosudnih institucija u BiH: Milan Tegeltija (predsjednik VSTV-a), Ranko Debevec (predsjednik Suda BiH), Gordana Tadić (v.d. glavna tužiteljica), Dalida Burzić, (glavna kantonalna tužiteljica – Sarajevo).

U ime poslovne zajednice na panelima će učestvovati Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH, mr. Lidija Žigić, direktorica NLB banke i Suzana Tihi-Babić, direktorica u Addiko Bank.

Osim profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u Forumu će aktivno učešće imati dekani i profesori ekonomskih fakulteta univerziteta u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Skopju.

Partneri Ekonomskog foruma 2018 su: NLB Banka, MS&WOOD, Kakanj Cement (Heidelberg Cement Group), Unicredit, Širbegović Inženjering, Hotel Holiday, HIFA Group, Raiffeisen Bank, BH Pošta, NELT grupa, Sarajevo City Center. Ekskluzivni medijski pokrovitelji Ekonomskog foruma su Radio-televizija Bosne i Hercegovine, Radio Stari Grad, Klix.ba i Europlakat.

Ovo je drugi godišnji Ekonomski forum koji organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u organizaciji akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Program Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2018. možete pogledati ovdje.