Zenica
0

Drugi dan protesta radnika ArcelorMittal Zenica

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Blizu hiljadu radnika ArcelorMittal Zenica drugi dan uzastopno okupilo se ispred direkcije preduzeća, protestvujući zbog Odluke uprave o uvođenju privremenog prekida rada tokom aprila.

Predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica, Islam Imamović upoznao je okupljene radnike, da je Sindikat danas generalnom direktoru, M.K. Srinivasanu dostavio zahtjev da bez odlaganja stavi van snage Odluku o privremenom prekidu rada koja je stupila na snagu u srijedu 1. aprila.

"Iz uprave nismo dobili nikakav poziv za pregovore, a žalosno je što nikakvih reakcija nema ni od strane Vlade FBiH koja je vlasnik osam posto kapitala u ArcelorMittal Zenica“, izjavio je Imamović.

Prema informacijama kojim raspolažu u Sindikatu, danas se na čekanju posla nalazi oko 40 posto uposlenih, što je blizu 1.500 radnika. Veliki broj radnika koji se našao za govornicom, optužio je upravu ArcelorMittal Zenica da lažno prikazuje stanje u preduzeću, što su pravdali riječima da se proizvodnja na visokoj peći, pogonima čeličana i valjaonice odvija jednakim intenzitetom kao i u prethodnim mjesecima.

Ponovljeni su zahtjevi Sindikata koji traži da se radnicima tokom čekanja posla isplaćuje 65 posto prosječne plate u FBiH, a ne 55 posto kako stoji u Odluci Uprave, kao i da svi uposleni budu obuhvaćeni Odlukom o privremenom prekidu rada.

Naredno okupljanje zakazno je za ponedjeljak, 6. aprila u 14 sati.