{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000

F
6.10.2008. u 17:58
0
3
Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000
0
Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000
Foto: Reuters
Na Wall Streetu je u ponedjeljak nastavljen strmoglavi pad vrijednosti dionica započet prošle sedmice, uz sve veći strah da će se finansijska kriza proširiti globalno usprkos naporima SAD-a i vlada drugih zemalja da je saniraju, izvještavaju američki mediji.
Dionički indeks Dow Jones pao je za 536.99 bodova, ili više od pet posto u prvih sat i po trgovanja na njujorškoj berzi NYSE, spustivši se prvi put nakon četiri godine ispod praga od 10.000 bodova na 9788.88 bodova.

Kreditno tržište i dalje je pod opterećenjem, a ulagači se u velikom
broju prebacuju na državne obveznice.

Tržišta su došla do otrežnjujuće spoznaje da plan Bushove administracije za sanaciju finansijskog sektora, vrijedan 700 milijardi dolara, neće djelovati dovoljno brzo da odmrzne kreditna tržišta, i da mnoge banke i dalje imaju teškoća s pristupom gotovini.

Tokom vikenda vlade diljem Evrope poduzele su mjere protiv propadanja banaka. Njemačka vlada i finansijska industrija usuglasile su plan sanacije banke Hypo Real Estate Holding AG sa 68 milijardi dolara, a francuska banka BNP Paribas pristala je preuzeti 75 udjela u banci Fortis u Belgiji nakon što vladino spašavanje nije uspjelo, navodi agencija AP.

Vlade Njemačke, Irske i Grčke također su objavile da jamče bankovne
depozite.

Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED), također je poduzela nove korake kako bi ublažila blokadu kreditnih tržišta. FED je u ponedjeljak objavio da počinje isplaćivati kamate na rezerve komercijalnih banaka i proširuje svoj program kreditiranja banaka s teškoćama.

Uznemirenost na kreditnim tržištima više je nego očita. Prinos na tromjesečnim trezorskim zapisima američkog ministarstva finansija pao je na 0.38 posto, s 0.50 posto prošloga petka. Potražnja za trezorskim zapisima ostaje visoka zbog njihove sigurnosti, ulagači su spremni prihvatiti krajnje mali povrat od uloženog, samo da im je novac na sigurnom mjestu, prenijela je Hina.

Ulagači su se okrenuli i dugoročnijim obveznicama ministarstva finansija. Prinos na 10-godišnjim obveznicama pao je na 3.52 posto s 3.60 posto u petak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: