|

Dow Jones opet iznad 9.000 bodova

Dow Jones opet iznad 9.000 bodova
0
F
FENA
21.10.2008. u 09:35
1
komentara
0

dijeljenja
Dow Jones opet iznad 9.000 bodova Foto: AP
Dionice na Wall Streetu u ponedjeljak su zabilježile snažan rast, indeks Dow Jones rastao je za 413 bodova ili 4,7 posto, vrativši se iznad granice od 9.000 bodova, nakon što su ulagači pozdravili najavu drugog paketa državnih poticaja američkom gospodarstvu i poboljšanje stope međubankarskih posudbi.
Indeks Dow Jones rastao je za 413.21 bodova, ili 4,7 posto na 9.265.43 bodova. Indeks Standard & Poor's 500 dobio je na vrijednosti 4,8 posto, a tehnološki indeks Nasdaq 3,4 posto.

Ulagači su pozdravili izjave predsjednika američke središnje banke - Federalnih rezervi Bena Bernankea koji je u Kongresu predložio donošenje drugog paketa fiskalnih poticaja kako bi se ojačalo gospodarstvo. Bijela kuća je objavila da je otvorena prema toj mogućnosti.

Dodatno, izjave ministra financija Henryja Paulsona o poboljšanju stope posudbi među bankama, osnažile su pretpostavke da se zaleđeno kreditno tržište počelo odmrzavati, navodi CNNMoney.

Te su izjave potaknule Wall Street, no na širem planu dionice su rasle jer su ulagači počeli iskazivati optimizam, izjavio je za CNN Money Dave Rovelli, direktor trgovanja obveznicama u firmi Canaccord Adams.

Ulagači su, po njegovim riječima, tokom vikenda ohrabreni glavnom temom novog broja poslovnog sedmičnika Barron's, predviđanjima po kojima recesija neće trajati tako dugo kako se strahovalo. No, glavni faktor za obnovu povjerenja je poboljšanje stope međubankarskih posudbi tokom prošle sedmice, rekao je.

"Kreditno tržište je sada najvažnija stvar. Nužno je vidjeti da banke ponovo posuđuju jedna drugoj", rekao je Rovelli.

Nedavni pad Libora, ključne kamatne stope za posudbe među bankama, na prekonoćnoj i na tromjesečnoj razini, bio je od kritične važnosti: "Vidimo da vladini napori počinju djelovati", naglasio je Rovelli.

U ponedjeljak je objavljeno i poboljšanje indeksa glavnih američkih gospodarskih pokazatelja - LEI, za septembar, koji je rastao za 0,3 posto, nakon što je prethodnog mjeseca pao za 0,9 posto, prenosi Hina.

Ekonomisti su predviđali daljni pad LEI indeksa za 0,1 posto. Libor, stopa za prekonoćne posudbe među bankama, pala je 1,51 posto sa 1,67 posto u petak, prema agenciji Bloomberg, što je najniže u posljednje četiri godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...