Novi pad na Wall Streetu
0

Dow Jones ispod 9.000 bodova

FENA
Dionice na Wall Streetu u četvrtak su se stmoglavile, sedmi dan zaredom, a indeks Dow Jones je s gubitkom više od sedam posto vrijednosti prvi put od 2003. pao ispod 9.000 bodova, jer je veća cijena zaduživanja i smanjenje domaće potrošnje potaknulo zabrinutost da će proizvođači automobila, osiguravajuće kuće i energetske tvrtke biti iduće žrtve kreditne krize, izvijestila je poslovna agencija Bloomberg.

Indeks Dow Jones pao je za 678,91 bodova, ili 7,3 posto, na 8.579,19 bodova. Širi indeks Standard & Poor's izgubio je 74,93 boda, ili 7,6 posto, zaustavivši se na 910,01 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq pao je za 5,5 posto vrijednosti, na 1.645,12 bodova.

Sva tri indeksa su tokom dnevnog trgovanja bila u plusu ili manjem opadanju, posebno Nasdaq, no u posljednjem satu trgovanja na njujorškoj berzi NYSE, krenula je masovna prodaja dionica, koja je oštro srušila sve indekse.

Indeks S&P 500 povećao je svoj gubitak od početka godine na 38 posto. Dionica General Motorsa pala je za 31 posto, a Forda za 22 posto s pogoršanjem izgleda u prodaji automobila.

Osiguravatelj XL Capital Ltd. izgubio je čak 54 posto, predvodeći osiguravateljske kuće u najvećem padu u 13 godina, zbog straha da će gubici u ulaganjima naškoditi njihovom rezultatima.

Exxon Mobil Corp. zabilježio je najveći dnevni pad u 21 godinu, nakon što je cijena nafte pala ispod 85 dolara, ubrzavši pad Dow Jonesa u zadnjem satu trgovanja.

Dionice banke Morgan Stanley pale su za 26 posto, nakon što se tzv. "short selling" vratio na berzu poslije trosedmične zabrane. Radi se o spornoj brokerskoj metodi klađenja na pad vrijednosti dionice.

"Bolesna strana tržišta je nevjerojatna. Ulagači su zabrinuti zbog još jačeg zamrzavanja kreditnog tržišta", izjavio je Jerome Dodson, fond menadžer koji nadzire 1,7 milijardi dolara Parnassus Investmenta iz San Francisca.