Dow Chemical donio loše vijesti na Wall Streetu

F
FENA
30.12.2008. u 14:39
0
0
Dow Chemical donio loše vijesti na Wall Streetu
0
Dow Chemical donio loše vijesti na Wall Streetu Foto: AFP/File
U ponedjeljak su vodeći indeksi na Wall Streetu pali jer je na tržištu zavladalo loše raspoloženje nakon što je Kuvajt odustao od zajedničkog ulaganja s kompanijom Dow Chemical.
Odluka Kuvajta o odustajanju od zajedničkog ulaganja, vrijednog 17,4 milijarde dolara, s Dow Chemicalom, zbog pada prodaje u petrokemijskoj industriji i globalne finansijske krize, izazvala je loše raspoloženje na tržištu jer je to još jedan pokazatelj posljedica recesije u svijetu.

Dow Jones indeks pao je 31 bod ili 0,37 posto, na 8.483 boda, dok je S&P 500 indeks izgubio 0,39 posto, zaronivši na 869 bodova. Nasdaq indeks potonuo je 1,3 posto, na 1.510 bodova.

Cijena dionice Dow Chemicala, najvećeg američkog proizvođača kemikalija, pala je 19 posto, zaronivši na najnižu razinu od 1991. godine.

Još je više, čak 25 posto, potonula cijena dionice Rohm & Haasa, kompanije koju je Dow Chemical planirao preuzeti za 15,3 milijarde dolara.

Ulagači se plaše da Dow Chemical, nakon odustajanja Kuvajta od zajedničkog ulaganja, neće moći dovršiti preuzimanje Rohm & Haasa, prenio je Business.hr.

Jučer je na Wall Streetu zabilježen slab promet, uobičajen za blagdansko razdoblje. Vlasnika je zamijenilo samo oko 875 miliona dionica, dok je lani prosječni dnevni promet iznosio 1,9 milijardi.

Na Nadaq tržištu vlasnika je, ipak, promijenilo 1,17 milijardi dionica, dok je dnevni prosjek prošle godine iznosio 2,17 milijardi.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: