Vlada ZDK
0

Dovoljno drveta za potrebe 'Krivaje 1884'

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u funkciji Skupštine Javnog preduzeća Šumsko privredno društvo ZDK-a Zavidovići d.o.o. donijela je odluku kojom se obavezala da će tokom šest godina, mjesečno osiguravati 8.000 kubika drvne sirovine za potrebe novoformiranog preduzeća "Krivaja 1884".

Preostalih 2.000 kubika, potrebnih za normalno funkcioniranje preduzeća koje će upošljavati više od 1.800 radnika, osigurat će JP "Šume srednje Bosne".

«Na ovaj način preuzeli smo ispunjenje člana 6. kupoprodajnog ugovora između Vlade FBiH i preduzeća Ferimpex o formiranju joint-venture preduzeća "Krivaja 1884".

U drvnoj sirovini treba biti 70 posto lišćara i 30 posto četinara. Isporuka će se vršiti po tržišnoj cijeni umanjenoj za 25 posto.

Razliku u cijeni subvencionirat će vlade ZDK-a i FBiH, izjavio je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

Na godišnjem nivou u budžetu ZDK-a za ovu subvenciju ćemo osiguravati 1,2 miliona KM u 2009. godini, dok prema procjenama ova subvencija će u šestoj godini realizacije ugovora iznositi 1,9 miliona KM, naravno u zavisnosti od cijene drvnog sortimenta».

Galijašević je istakao da s obzirom na značaj koji 'Krivaja' ima za grad Zavidoviće, projekt nema alternativu.

"Vjerujemo da će Skupština podržati našu odluku i da će Nadzorni odbor ŠPD-a dobiti suglasnost da potpiše ugovor. Vlada ZDK-a je opredjeljena da ovaj projekt zaživi i učinit ćemo sve da ne ugrozimo snabdijevanje drvetom ostalih drvoprerađivača u Kantonu", izjavio je Galijašević.

Nakon što je dosadašnji direktor ŠPD ZDK-a Zihnet Muhić u petak kantonalnom premijeru dostavio svoju pisanu ostavku na ovo mjesto, Vlada će vrlo brzo imenovati v.d. direktora.