Utjecala i pandemija
20

Donald Trump izgubio 700 miliona dolara dok je bio predsjednik SAD-a

D. B.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Bogatstvo američkog milijardera Donalda Trumpa smanjeno je za 700 miliona dolara u periodu dok je bio predsjednik SAD-a.

Prema podacima Bloomberga, Trump je osjetio i utjecaj pandemije koronavirusa jer je vrijednost njegovih zgrada, brendiranih hotela i odmarališta opala, kao i prihodi. Njegova flota aviona i tereni za golf također su izgubili na vrijednosti. Trumpovo bogatstvo se sada procjenjuje na 2,3 milijarde dolara.

Bloomberg je do podataka došao analizom finansijskih dokumenata u periodu od maja 2016. do januara 2021. godine.

Međutim, finansije i porodični biznis bivšeg američkog predsjednika su predmet istrage.

Komercijalne nekretnine čine tri četvrtine njegovog bogatstva, a poslovni tornjevi koje posjeduje ili je suvlasnik izgubili su na vrijednosti jer veliki broj ljudi radi od kuće. To je trend koji bi mogao dugo trajati.

Deutche Bank je bila jedina banka koja voljna da Trumpu posuđuje novac nakon njegovog bankrota devedesetih godina prošlog stoljeća, ali je nakon nedavnih nereda u SAD-u saopćila da više s njim neće poslovati.

Trump posjeduje i flotu aviona uključujući Boeing 757. Ovi avioni su stari nekoliko desetljeća te im opada vrijednost. Sedam aviona je 2015. godine vrijedilo 59 miliona dolara, a njih pet oko 6,5 miliona dolara 2020. godine.