{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Domaćinstvima na poklon štedljive sijalice!

F
11.12.2008. u 12:58
0
14
Domaćinstvima na poklon štedljive sijalice!
0
Domaćinstvima na poklon štedljive sijalice!
Kako bi preduprijedili moguću elektroenergetsku krizu menadžment JP Elektroprivreda BiH, odlučio je da svojim kupcima, uz informativno-edukativni materijal, te medijsku kampanju, podijeli, svakom domaćinstvu, po jednu štedljivu sijalicu.
Riječ je o sijalici od 20 W koje efikasno mijenjaju standardne, obične sijalice od 100 W i koje daju isto svjetlosti a troše i do šest puta manje električne energije.

"Na ovaj korak smo se odlučili iz nekoliko razloga", rekao je izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu JP Elektroprivreda BiH Emir Aganović dodajući da je najznačajniji razlog zaštita standarda potrošača koji će plaćati manje račune, zaštita čovjekove sredine jer upotrebom štedne sijalice u atmosferu se emitira i do 80 procenata manje CO2.

"Korist bi imala i Elektroprivreda jer uštedom koju ostvari samo jedna štedna sijalica po domaćinstvu znatno se smanjuje iskorištavanje prirodnih resursa i stvara se prostor za povećani izvoz električne energije", objašnjava Aganović.

Već od 15. decembra ove godine počinje akcija, koja će trajati mjesec dana, darivanja 618.000 štednih sijalica OSRAM deluxstar 20 W domaćinstvima koji će ih dobijati na naplatnim mjestima elektrodistribucija uz popratni letak u kojem je objašnjeno zašto je isplativo koristiti štedne sijalice.

Sijalice će biti dijeljene samo uz jedan račun za električnu energiju i nosit će natpis "Poklon kupcima JP Elektroprivreda BiH - Za energetski učinkovitiju Bosnu i Hercegovinu".

Nakon završetka akcije, 15. januara naredne godine, mjesec dana poslije biti će napravljena analiza efekata akcije te donijeti odluka o njenom eventualnom nastavku, tim prije što je Evropska unija već donijela odluku da se već od 2010. godine iz upotrebe izbacuju obične sijalice, saopćeno je danas iz Elektroprivrede BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: