biznis
0

Domači proizvođači o plasmanu i cijenama cementa

FENA
Asocijacija proizvođača cementa u BiH ističe da je neosnovano domaće proizvođače nazivati monopolistima, jer za uvoz cementa u BiH nema nikakvih ograničenja, carinskih niti tehničkih barijera.

Ova asocijacija oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom netačnih informacija u pojedinim medijima da se domaći proizvođači ponašaju monopolistički, vještački stvaraju nestašicu cementa, te da onemogućavaju uvoz cementa iz susjedne Hrvatske.

-Interes cementne industrije nisu dodatne tehničke barijere kod uvoza nego ravnopravan tretman kod uvoza i izvoza sa zapadnim susjedima, s obzirom na to da djelujemo na istom tržišnom prostoru, a skladu s Ugovorom o slobodnoj trgovini potpisanim između Hrvatske i BiH - stoji u saopćenju.

Poznato je da na našem tržištu već dugi niz godina, pored dvije domaće cementare u Kaknju i Lukavcu, djeluju i proizvođači iz Hrvatske, te Mađarske i Srbije.

Do 2003. je u BiH bio prisutan veći uvoz nego plasman domaćih proizvođača. Procent cementa uvezenog u BiH u periodu 2000.-2006. kretao se od 33 do 60 posto, uglavnom iz Hrvatske, dok je u Hrvatskoj u istom periodu uvoz cementa iznosio od 4 do 12 posto od ukupne potrošnje.

Prilikom uvoza u BiH, strani proizvođači uglavnom ne poštuju zakonom obaveznu certifikaciju svog cementa, pa tako domaći potrošači i proizvođači ostaju bez zaštite, dok je za uvoz u Hrvatsku certifikacija obavezna kod domaćih instituta uz dodatna ograničenja za izvoz u tu zemlju.

Kada se govori o cijenama, Asocijacija proizvođača cementa ističe da one najviše zavise od tržišnih okolnosti, kao i kod druge robe.

Domaći proizvođači su svoj proizvod uskladili s već dvogodišnjim rastom cijena glavnih ulaznih komponenti neophodnih za proizvodnju.

-Međutim, najveći utjecaj na formiranje cijene za krajnjeg potrošača je u maloprodaji, na što naši proizvođači ne mogu utjecati- ističe njihova asocijacija.

Oni tvrde da je i pored ovogodišnjeg povećanja cijena, ne samo cementa nego i ostalih građevinskih materijala, cijena cementa je i dalje povoljnija za kupce u usporedbi s cijenama svih susjednih zemalja i zemalja šireg regiona.