biznis
0

Domaća pivarska industrija traži hitne zaštitne mjere

FENA
Predstavnici Odbora pivarske industrije Vanjskotrgovinske komore BiH danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu ukazali na težak položaj domaće industrije piva zbog prekomjernog uvoza i zatražili da se pivarska industrija oslobodi carina na uvoz repromaterijala i sirovina koje se ne proizvode u zemlji (slad i hmelj).

-Nivo uvoza piva u BiH je najviši u Evropi i iznosi 54 posto – istakao je direktor Banjalučke pivare Nicholas Penny napominjući da je taj procent u međuvremenu i povećan. To je znatno više u poređenju s prosjekom evropskih zemalja od 13 posto, dok su druge balkanske zemlje ispod tog evropskog prosjeka.

Domaće pivare, prema njegovim riječima, rade znatno ispod kapaciteta, a nivo investiranja se stalno smanjuje.

-Ako pivara radi s više od 60 posto kapaciteta može imati dobru stopu reinvestiranja, održati i razvijati poslovanje. Ispod tog nivoa fiksni troškovi poslovanja su veliki da bi se moglo investirati, ulagati u marketing – pojasnio je Penny.

Neshvatljivo je da su domaći proizvođači u nepovoljnijem položaju u odnosu na strane, istakao je Penny dodajući da domaći pivari ne traže nikakav izuzetan tretman nego se stvore mogućnosti za njihovu konkurentnost na domaćem tržištu.

Domaći pivari su od vlasti zatražili hitne zaštitne mjere, odnosno da se ograniči uvoz i utvrde kvote, kazao je predsjedavajući udruženja pivarske industrije BiH Goran Konforte.

Na nedavnom sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bh. pivari su upozorili da je njihova proizvodnja ugrožena. Konforte je kazao da su predstavnici tog ministarstva zatražili da im se dostave podaci kojima će pivari dokazati tu tvrdnju.

Direktor Banjalučke pivare prezentirao je podatke po kojima danske, holandske i belgijske pivare najviše dobijaju od uništenja bh. pivarske industrije vršeći snabdijevanje iz Srbije i Hrvatske u kojima imaju kapacitete.