biznis
0

Dom naroda Parlamenta FBiH raspravlja o budžetu

FENA
Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda obrazložio je danas delegatima na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu Nacrt budžeta Federacije za iduću godinu.

Nacrt je jučer odobren u Predstavničkom domu pa je Bevanda pozvao na daljnje sadjejstvo Vlade i Parlamenta da bi Federacija došla do najboljeg mogućeg rješenja u ovom trenutku.

Budžet za 2008. je iz Vlade predložen u iznosu od 1.746.697.278 KM, a to je za 160,4 miliona KM, odnosno 10,1 posto više od rebalansiranog ovogodišnjeg budžeta. U poređenju s budžetom za 2006. povećanje je 607,1 milion KM, ili 53,3 posto. Ukupni zahtjevi korisnika procijenjeni u resornim ministarstvima bili su 2,5 milijardi KM, ali je toliko bilo nemoguće servisirati, kazao je ministar.

Kao novinu u idućoj budžetskoj godini ministar je naveo planiranih osam miliona KM za nabavku i dodjelu besplatno udžbenika svim učenicima osnovnih škola u Federaciji.

Od ukupnog predloženog budžetskog iznosa, 707 miliona KM ili 40,5 posto, odnosi se na potrebe koje su za svoje korisnike naznačila federalna ministarstva rada i socijalne politike, boračke zaštite i zaštite izbjeglica i raseljenih.

Za tzv. javni sektor je planiran 531 milion KM. Od toga se na obaveze Federacije za vanjski dug odnosi 145, 6 miliona. Za unutrašnje obaveze je planirano 67 miliona, a od toga 50 miliona za isplatu stare devizne štednje.

U sektoru ekonomskih aktivnosti planirano je 269,8 miliona KM. Najznačajniji izdatak u ovom segmentu odnosi se na izgradnju i održavanje cesta te na obaveze za koje je nadležno Ministarstvo za sektor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za sektor zdravstva predviđeno je 3,4 posto ukupne budžetske potrošnje, a za poticaj poljoprivredi 51 milion i to je sve više nego u prošloj budžetskoj godini.

U takozvanim nekvalificiranim budžetskim rashodima, naveo je dalje ministar Bevanda, predviđeno je 0,4 posto od ukupnog budžeta. U to su uračunate i potrebe za federalne robne rezerve.

Kao značajnije izdatke, ministar je naveo planiranih 152 miliona za troškove administracije, računajući i sve uposlene u Parlamentu, a to je za 23 posto više nego prošle godine.

Nižim nivoima vlasti u FBiH planirano je deset miliona KM, a za poticaj poljoprivredi 51 milion KM. To je za 13,5 miliona više nego prethodne budžetske godine.

Za podršku turizmu i okolišu predviđeno je 5,5 miliona KM, zaključio je ministar Bevenda i pozvao delegate federalnog Doma naroda da primjedbama i sugestijama pomognu Vladi da bi Federacija u konačnici dobila dobro budžetsko rješenje.

Nakon njegovog obraćanja, delegat srpskog naroda u ovom domu Saša Magazinović (SDPBiH) kazao je da se u narednoj budžetskoj godini očito planira povećanje primanja za političare. U vrijeme poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Federaciji i ugrožavanja standarda građana to je sramotno, naveo je.

Predsjedavajući Doma naroda Stjepan Krešić pozvao je ovog delegata da ne plasira iza skupštinske govornice političke poruke, već da se vrati raspravi o budžetu, na šta je Magazinović dodao da on upravo o tome i govori.

Nakon toga je predsjedavajući Kluba Bošnjaka Jasenko Tufekčić kazao da je Magazinovićevo obraćanje sasvim u skladu s jučerašnjom raspravom njegovih stranačkih kolega iz SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, kada je također razmatran Nacrt budžeta i kada je - dodao je Tufekčić - potpuno netačno rečeno da će poslanički paušali biti povećani sa sadašnjih 500 na 1.200 KM.

Magazinović je potom ustvrdio da je do takve računice jednostavno doći pogleda li se koliko je u predloženom budžetu za 2008. planirano više novca za Parlament nego prethodne godine.

Ministar Bevanda je odgovorio da je Vlada stavku za Parlament planirala na osnovu potreba procijenjenih iz parlamentarnih stručnih službi.

Što se tiče odluka Administrativne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u kojoj je, prema jučerašnjim tvrdnjama poslanika SDP-a, dogovarano povećanje poslaničkih paušala, Vlada nema ništa s tim, zaključio je ministar.

Delegatska rasprava o Nacrtu budžeta za 2008. godinu je u toku.