FED
0

Dolarska gotovina Brazilu, Meksiku, J. Koreji i Singapuru

FENA
Uprava federalnih rezervi SAD-a (FED) otvorila je mogućnost da centralne banke četiri brzo rastuće svjetske ekonomije - Brazila, Meksika, Južne Koreje i Singapura - dobijaju dolarsku gotovinu u neograničenoj količini, piše u petak londonski poslovni dnevnik Financial Times.

List navodi da je dogovor o tom aranžmanu postignut početkom ovog mjeseca i da je cijela akcija usmjerena na održavanje dolarske likvidnosti u svjetskom finansijskom sistemu u uvjetima sadašnje kreditne krize.

Prvobitno je realizacija tog tipa razmjene novčanih jedinica , koja se u stručnoj terminologiji naziva i valutna svop trgovina (promptna kupovina i terminska prodaja deviza), bila predviđena samo u odnosima FED-a s centralnim bankama Velike Britanije, Japana, Švicarske, Švedske i Evropskom centralnom bankom.

Proširenje liste za svop valutnu trgovinu na još četiri zemlje trebalo bi, prema objašnjenju FT-a, da doprinese uvećanju stabilnosti finansijskog tržišta u brzorastućim ekonomijama.

Bivši šef ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Simon Johnson je, međutim, upozorio da bi selektivna dodjela prava na neograničeni pristup dolarskoj gotovini, koju kontrolira američka emisiona banka, mogla naškoditi građanima niza zemlja koje nisu obuhvaćene takvom odlukom FED-a.

Ragu Ryan, još jedan bivši šef ekonomskog tima MMF-a, ukazuje da sada, na osnovu već važeće odluke FED-a o pristupu dolarskoj gotovini, postoje "oni koji su u klubu i oni koji su izvan kluba (povlaštenih)".

Ryan ipak vjeruje da će negativni efekti biti ograničeni za zemlje koje neće moći da koriste povlastice koje je odredio FED, a takvih je velika većina, piše Financial Times.