biznis
0

Dok zalihe padaju, cijene nafte rastu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 77 dolara za barel nakon što je vladin izvještaj pokazao neočekivano velik pad zaliha u SAD-u.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u februaru porasle su na američkom tržištu za 41 cent na 77,08 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 23 centa i iznosile 75,68 dolara.

Rast cijena na Badnjak velikim je dijelom potaknut padom zaliha u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, koji je znatno premašio očekivanja, kazali su analitičari.

Sedmični izvještaj američke vlade pokazao je u srijedu pad zaliha sirove nafte za čak 4,9 miliona barela dok su analitičari očekivali njihov pad za 1,1 milion barela.

Zalihe derivata također su pale, i to za 3,1 miliona barela, naprema očekivanjima da će pasti za 1,6 miliona barela. Podaci za derivate, koji uključuju i lož-ulje, u središtu su pozornosti otkad je počela zima u SAD-u i Evropi.

Analitičari upozoravaju da su usprkos najnovijim podacima razine zaliha još uvijek visoke.

"Zalihe sireve nafte još su uvijek blizu najvišim vrijednostima u proteklih pet godina, što potiče sumnje u održivost aktualnog trenda rasta cijena nafte", kazao je analitičar Tom Pawlicki iz tvrtke MF Global.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije u četvrtak na internetskoj stranici objavila podatke o cijeni referentne košarice svoje nafte u srijedu.