UO UIO
0

Dogovoreni novi koeficijenti, ali ne i poravnanje prihoda

FENA
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO) donio je odluku o novim koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza i njena primjena će početi od 1. aprila.

Novi koeficijent prema Federaciji BiH iznosit će 63,98 posto, Republici Srpskoj će ići 32,47, a Brčko distrikt 3,55 posto.

Do danas su bili na snazi koeficijenti iz juna 2008.godine po kojima je Federacija BiH dobijala 64,39 posto, Republika Srpska 32,06 posto i Distrikt Brčko BiH 3,55 posto od prikupljenih prihoda.

Na sjednici Upravnog odbora UIO održanoj u Sarajevu nije postignut dogovor o poravnanju raspodjele prihoda od indirektnih poreza iz proteklih godina.

Portparol UIO Ratko Kovačević potvrdio je u izjavi novinarima nakon sjednice da je zaključeno da ovo pitanje ide na daljnje usaglašavanje radi postizanja konačnog dogovora.

Kovačević je najavio da će članovi Upravnog odbora, u svojstvu komisije za izbor novog direktora UIO danas otvoriti prijave pristigle za ovu funkciju i da će izvršiti vrednovanje koji kandidati ispunjavaju uvjete konkursa.

Pojasnio je da će kandidati biti obaviješteni o datumu intervjua, a nakon što budu bodovani, lista uspješnih bit će dostavljena Vijeću ministara BiH koje je nadležno za imenovanje direktora.

Nezvanično se saznaje da je najviše prijava stiglo od zaposlenih u UIO, među kojima je i v.d direktora Miro Džakula, te pomoćnici direktora Svjetlana Perković, Saudin Terzić, Dinko Ćorluka, Zdravko Cvjetinović i drugi.

Kovačević je potvrdio da izmjene Zakona o UIO BiH koje predlaže Republika Srpska, a prema kojima bi ova institucija trebalo da ima tri računa, nisu ni bile na dnevnom redu današnje sjednice UO UIO BiH.