Grant od osam miliona dolara
0

Dogovorena izrada plana upravljanja Neretvom i Trebišnjicom

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na Jahorini je danas potpisan ugovor za izradu Plana upravljanja Neretvom i Trebišnjicom prema Projektu upravljanja ovim rijekama za koji je Svjetska banka odobrila grant Globalnog fonda za životnu sredinu od osam miliona dolara, za BiH šest, a Hrvatsku dva miliona dolara.

Ugovor su potpisali savjetnih ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljubiša Ćosić, direktor Hrvatskih voda Split Anđelko Drnas, predstavnik Zavoda za vodoprivredu Bijeljina Uroš Hrkalović i predstavnik Elektroprojekta Hrvatska Ivan Kostelac, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i i ekonomskih odnosa BiH.

"Uspostavljanje efikasnog upravljanja vodama na prekograničnom slivovima  veoma je složen zadatak koji podrazumijeva uspostavljanje cjelovitog i usklađenog vodnog režima. To podrazumijeva osiguranje dovoljnih količina kvalitetne vode za snabdijevanje stanovništva i različite privredne namjene, zaštitu ljudi i materijalnih dobara od poplava i drugih oblika štetnog djelovanja voda, te postizanje i očuvanje dobrog stanja voda", istakao je Ćosić.

On je naglasio da je sve navedene mjere neophodno provoditi na finansijski efikasan, ali i socio-ekonomski primjeren i za zaštitu okoline prihvatljiv način na nivou svake države.

Osnovna načela Plana upravljanja vodnim područjima  definisana su Okvirnom direktivom o vodama EU i njegovi mehanizmi će pomoći objema državama da vrše pravednu raspodjelu vodnih resursa na zadovoljavajući način. 

Riječni sliv Neretve i Trebišnjice je prekogranični sliv između BiH i Hrvatske koji obuhvata oko 10 000 kilometara kvadratnih. 

Ove dvije rijeke zajedno čine većinu Jadranskog sliva BiH i dio Jadranskog sliva Hrvatske i način na koji će biti vršeno integralno upravljanje ovim riječnim slivovima upravo će biti definisan Planom upravljanja.