{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovor Srbije i MMF-a o kreditnom aranžmanu

F
26.3.2009. u 17:33
0
0
Dogovor Srbije i MMF-a o kreditnom aranžmanu
0
Dogovor Srbije i MMF-a o kreditnom aranžmanu
Foto: AFP
Misija MMF-a koja je boravila u posjeti Beogradu postigla je s Vladom Srbije sporazum o kreditnom aranžmanu od oko tri milijarde eura, koji će trajati do 2011. godine.
Šef Misije MMF-a Albert Jaeger izjavio je da će Srbija u 2009. godini imati pad bruto domaćeg proizvoda od dva posto.

Prema novim procjenama, umjesto ranije planiranih 3,5 posto rasta BDP-a, Srbija će zabilježiti pad, zbog čega će biti neophodno da se svi budžetski rashodi tome prilagode, rekao je Jaeger.

On nije precizirao kada će MMF potvrditi dogovoreni aranžman sa Srbijom, ali je naveo da prije toga Vlada Srbije "mora da ispuni određene uvjete".

Uvjeti, rekao je Jaeger na konferenciji za novinare, podrazumijevaju rebalans budžeta, prijedlog promjene poreskih propisa za ostvarenje planirane ekonomske politike od strane Vlade, i dobijanje potvrde od međunarodnih kreditora da u ovoj godini neće smanjivati obim kredita privatnim pravnim osobama u Srbiji, javio je BBC.

Ministrica finansija Srbije Diana Dragutinović objasnila je da će ekonomska politika Vlade rebalansom budžeta biti prilagođena ekonomskoj krizi, a da će se rebalans zasnivati na promjeni poreske politike i smanjenju budžetskih isplata.
Prema njenim riječima, planirane su budžetske uštede oko 60 milijardi dinara i povećanje prihoda od 40 milijardi dinara na osnovu povećanja poreza.

Dragutinović je najavila je da će sa šest posto biti oporezovani mjesečni prihodi građana veći od 12.000 dinara, u šta su uračunate plate, penzije, ugovori o djelu, honorari, isplate od dividendi i drugi prihodi.

Rebalansom budžeta bit će zamrznute plaće i penzije u 2009. godini na nivou iz decembra 2008., dok je ranije predviđeno da plaće budžetskih korisnika mogu rasti najviše do nivoa inflacije.

Važeći aranžman Srbije sa MMF-om iz predostrožnosti, koji je odobren u januaru ove godine, predviđao je povlačenje 402,5 miliona eura.

Suština dogovora sa MMF-om je, prema riječima ministra u Vladi Srbije Mlađana Dinkića, smanjivanje državne potrošnje i prilagođavanje obimu budžetskih prihoda - pri čemu će, kako je rekao, najveći teret podnijeti državna administracija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: