Sastanak u Sarajevu
0

Dogovor federalnih i kantonalnih dužnosnika

FENA
Na današnjem sastanku čelnika Federalne i deset kantonalnih vlada podržane su mjere i aktivnosti za realizaciju Socijalnog sporazuma za period 2009.- 2010. godina te programa mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenja poslovnog ambijenta.

To je saopćeno na pres-konferenciji u Sarajevu održanoj u toku ovog susreta, prvog u 2009. godini između federalnog premijera Nedžada Brankovića i dvojice dopremijera Vjekoslava Bevande te Gravrila Grahovca s premijerima svih deset kantona u Federaciji.

Branković je novinarima kazao da su kao prioriteti za realizaciju navedenih aktivnosti dogovoreni smanjenje javne potrošnje, unapređenje ambijenta za investiciona ulaganja u Federaciji, reforma zakona na osnovu kojih su regulirani lični transferi svakom pojedincu, jačanje uloge općina u socijalnoj brizi o građanima i formiranje javnog registra te eventualne reforme zavoda za zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje.

U okviru mjera za stvaranje boljeg ambijenta za investicije, premijer FBiH je naveo potrebu privatizacije strateških sektora, počevši od telekomunikacija, preostalog dijela državnog kapitala u finanijskom sektoru te u drugim manjinskim dijelovima, a nikako i u energetici.

U tom kontekstu je naveo jačanje kapitala Razvojne banke Federacije, a na novinarsko pitanje da li je pametno privatizirati unosni segment - telekomunikacije, odgovorio je primjerom da Federacija već ove godine mora servisirati oko 340 miliona obaveza na račun javnog i unutrašnjeg duga i da stoga mora doći do vlastitog novca.

Potrebni su i hitno donošenje zakona o javno-privatnom partnerstvu, korekcije federalnih zakona o koncesijama i o eksproprijaciji jer treba ukloniti prepreke koje trenutno usporavaju potencijalne investitore da efikasno provedu eksproprijaciju i ulože novac, naveo je premijer.

  • Treba također pratiti primjenu seta fiskalnih zakona i eventualno izmijeniti Zakon o pripadnosti javnih prihoda, rekao je Branković i dodao da je danas postignut dogovor federalnih i kantonalnih vladinih partnera o zajedničkom angažmanu na ovim prioritetima i drugim mjerama.

S obzirom na to da su ovi dužnosnici razgovarali i o budžetskim politikama te budžetima za 2009. godinu, na novinarska pitanja da li će u kantonima biti smanjenja plaća u javnoj upravi, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić je negirao tu mogućnost, ali i mogućnost povećanja plaća te najavio uštede u pogledu djelovanja raznih komisija i drugih tijela.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Boras je izjavio da su kantoni na današnjem sastanku predočili federalnim partnerima probleme iz svojih sredina na čijem se rješavanju mogu zajedno angažirati, a kao jedan od takvih sa svog područja naveo poplave u Popovom polju i pričinjene štete.

Ovakvi sastanci federalnih i kantonalnih dužnosnika bit će i dalje praksa, saopćili su ovi učesnici.