biznis
0

Dogovor EP i BH Pošte: Poštari će odsad donositi i račune za struju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Generalni direktori BH Pošte i Elektroprivrede BiH, Mujo Butković i Elvedin Grabovica, sa saradnicima, danas su u Sarajevu potpisali Ugovor o realizaciji pilot-projekta štampanje, kovertiranje i dostava računa za električnu energiju kupcima iz kategorije domaćinstava.

Grabovica je kazao da je odluka o provođenju postupka za štampanje, kovertiranje i dostavu računa za utrošenu električnu energiju kupcima putem JP BH Pošta, kao ovlaštenog operatera, donesena radi unapređenja usluga prema kupcima, što je jedan od strateških ciljeva kompanije.

"U početnoj fazi realizacije, pilot-projektom će biti obuhvaćeni dijelovi podružnica elektrodistribucije Sarajevo i Tuzla, a do kraja 2013. planirano je da se u projekt uključe i ostale podružnice JP Elektroprivreda BiH", kazao je Grabovica i naglasio da je namjera da se bar jedna trećina od ukupnog broja računa do kraja godine plasira putem Pošte.

Naglasio je da je ovo jedan moderan način dostave računa, te da se, uz to, pomaže još jednoj državnoj kompaniji.

Direktor BH Pošte Mujo Butković kazao je da je Pošta ovim ugovorom postigla stabilizaciju prihoda, što za nju znači nastavak pozitivnog poslovanja, te da joj ugovor predstavlja dodatnu referencu, jer će potvrditi da je spremna zadovoljiti zahtjeve velikih korisnika.

"Poštivanje Zakona o poštanskom prometu FBiH od Elektroprivrede je primjer i drugim preduzećima da prihvate poziv BH Pošte za saradnju", istaknuo je Butković.

Ocijenio je da je Elektroprivreda BiH, koja je do sada štampu i distribuciju računa radila sama, sada postigla smanjenje troškova i štampe i distribucije, a isto tako podignut je na veći nivo kvalitet štampe i dostave računa, jer će se štampa vršiti na najsavremenijim uređajima, dok će dostavu vršiti poštari.

Dostava računa, kako je rečeno, vršit će se u kovertama, čime se dodatno povećava poštivanje zakona o zaštiti ličnih podataka.

Uz uprave i nadzorne odbore dvaju preduzeća te upravnike centara pošta, današnjem potpisivanju je prisustvovao i federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić koji je čestitao upravama dviju kompanija u lično ime i uime Vlade FBiH na ovakvom potezu te naglasio da je u ovom poslu u potpunosti ispoštavan Zakon o javnim nabavkama.