Mostarski sajam
0

Dodjeljena prizanja najboljim vinarima

FENA
Foto: Fotoservis.info
Foto: Fotoservis.info
U sklopu 13. Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2010", danas su sudionicima 8. podsajamske manifestacije Vina i vinogradarske opreme dodjeljena priznanja za najbolja vina.

Ove godine na mostarski sajam pristiglo je blizu stotinu uzoraka vina i to iz Hercegovine Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Vina su ocjenjivana po skupinama. Pobjednik u kategoriji žilavke je Kameno vino, berba 2008., Vinarije Čitluk. Vino iste vinarije odnijelo je pobjedu i u kategoriji blatine s vinom Blatina berba 2008. U kategoriji ostala crna vina zlatnu medalju također je osvojila Vinarija Čitluk s Cabaret Sauvignonom iz 2008. godine, koje je zavrijedilo i najveću ocjenu 87,60.

Pobjedu u kategoriji ostalih bijelih mirnih, suhih i polusuhih vina odnio je Sauvignon vinarije Ignac Šardi iz Međumurja, dok je pobjedu u kategoriji poluslatkih, slatkih i predikatnih vina odnjela Graševina Feravina iz Ferića.

Priznanja najboljim vinarima uručivali su dopredsjednik Vlade Federacije BiH i federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda, federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg, pomoćnik ministra u Sektoru za turizam i ugostiteljstvo Nedjeljko Babić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Inače, specifičnost ovogodišnjeg natjecateljskog djela podsajamske manifestacije Vina i vinogradarske opreme je da ove godine nije bilo apsolutnog pobjednika, odnosno nije bilo vina koje bi zaslužilo Veliku zlatnu medalju.