Sarajevo
0

Dodjela grantova za projekte u oblasti tranzicijske pravde

FENA
Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i čelnici trinaest bh. nevladinih organizacija danas su u Sarajevu potpisali ugovore o dodjeli mikrokapitalnih grantova za realizaciju projekata u oblasti tranzicijske pravde.

Iznos od 222.000 dolara za realizaciju spomenutih projekata osigurala je Agencija za međunarodnu saradnju Kraljevine Španije.

Na značaj projekata iz oblasti tranzicije pravde, koji će biti realizirani na nivou lokalnih zajednica širom BiH, ukazali su rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Christine McNab, šefica španske Agencije za međunarodnu saradnju Cristina Gutierrez Hernandez i predstavnica Udruženja Altermedia Borka Rudić.

Kako su kazali, radi se o projektima kojima se promoviraju načela i ciljevi tranzicijske pravde u bh. društvu, što podrazumijeva iznalaženje mehanizama i instrumenata za suočavanje s prošlošću, jačanje povjerenja i proces pomirenja u BiH.

Realizacija spomenutih projekata trebalo bi da doprinese uključivanju građana u procese podizanja svijesti o onome što se dešavalo tokom rata u BiH, njihovom boljem informiranju, te jačanju dijaloga i razumijevanja, s akcentom na promoviranje mira i suživota. Dio sadržaja je i edukativnog karaktera, kao i iz domena psiho-socijalne pomoći žrtvama.

Potpisivanje spomenutih ugovora dio je projekta Podrška domaćim kapacitetima u procesu tranzicije pravde u BiH, iniciranog od UNDP-a, a koji se realizira u partnerstvu s Ministarstvom pravde i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Od 50 bh. nevladinih organizacija, koliko ih je apliciralo, mikrokapitalni grantovi dodijeljeni su Centru za građansku saradnju, Centru za kulturu dijaloga, Centru za pravna istraživanja i ljudska prava, HKO "Kruh sv. Ante", Istraživačko dokumentacionom centru, Izbjegličkom servisu za povratak, Savezu logoraša BiH, Terci, Udruženju "Budi moj prijatelj", Udruženju lokalnih radiostanica Altermedia, Udruženju Žene s Une, Omladinskom centru i Udruženju žena "Seka".

Visina dodijeljenih sredstava kreće se od 15.000 do 22.000 dolara, a projekti bi trebalo da se realiziraju u roku od šest mjeseci.