biznis
0

Dodik: Vlada podržava proizvodnju biogoriva

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnik investitora Nenad Kokanović položili su danas u Sitnešima kod Srpca temeljac za izgradnju fabrike biodizela "Sistem ekologica", koja će od uljane repice proizvoditi ekološki čisto biogorivo kao alternativu postojećim energentima.

Fabrika će biti izgrađena za šest mjeseci, a u izgradnju i razvoj bit će uloženo oko 15 miliona dolara, većinom, inostranog kapitala. U prvom periodu njenog rada bit će zaposleno između 30 i 40 radnika, a do kraja godine planirano je oko 150 uposlenih.

Naglašavajući da će fabrika proizvoditi 60 tona biodizela dnevno, Dodik je rekao da proizvodnja biogoriva predstavlja novitet u RS-u i da će to Vlada podržati.

"Vlada je sačinila akcioni plan na osnovu kojeg će biti stvoreni normativni okviri za sve vrste stimulacija u oblasti proizvodnje biogoriva", istakao jeDodik. Dodao je da će otvaranje fabrike biti prilka za stanovništvo ovog kraja da kroz proizvodnju sirovine za preradu ostvare kooperaciju s preduzećem "Sistem ekologica".