biznis
0

Dodik razgovarao s delegacijom MMF-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH, koju je predvodio šef delegacije Dimitri Demakas, o rezultatima entitetske vlade, posebno u očuvanju nivoa javne potrošnje i pozitivnim efektima vođenja porezne politike.

Istaknuo je da je bruto domaći proizvod RS-a u toku godine rastao brže nego u BiH i da je učešće javne potrošnje u BDP-u, u RS-u zadržano na nivou od oko 37 posto, dok je prosječno učešće javne potrošnje u BiH više od 47 posto.

Također, Dodik je rekao da je RS uspješno završila poreznu reformu i donijela važne zakone za reguliranje direktnih poreza, što je omogućilo povoljniji poslovni ambijent.

Naglasio je da je Vlada RS-a uspjela da osigura novac za izmirenje obaveza prema budžetskim korisnicima iz prethodnih godina i da je prvi put u RS-u ostvaren budžetski suficit.

Predstavnici delegacije MMF-a su pozdravili rezultate koje je ostvarila Vlada RS-a, posebno u očuvanju nivoa javne potrošnje i donošenju važnih zakona koji regulišu direktne poreze, u čemu je ispred Federacije BiH, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.