biznis
0

Dodik očekuje i više od 400 miliona eura od prodaje "Telekoma"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas povodom zvaničnog objavljivanja javnog poziva za prodaju "Telekoma RS-a", da se od prodaje očekuje "značajan novac", da se neće prihvatiti ponude ispod 400 miliona eura, a da lično očekuje i veći iznos od prodaje.

"Očekujemo da to bude i više od 400 miliona eura, a ohrabreni smo situacijom oko prodaje srbijanskog - Mobi 63- i mislimo da će to dovesti do zančajnog interesa partnera, te da ćemo imati jednu uspješno provedu privatizaciju od njenog početka", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On smatra da je dobro vrijeme za prodaju "Telekoma", a da su se prebrodile opstrukcije koje su, kako je naveo, stizale iz Sarajeva u vezi sa prodajom tog preduzeća.

"Očigledno je tu bila samo jedna želja da se uruši RS, njeni ekonomski i finansijski potencijali, a ne da se nešto radi zajedno", smatra Dodik.

Novac od prodaje "Telekoma", naglasio je, bit će upotrebljen da se sanira socijalni sektor, jedan dio bit će upućen u reformu Fonda PIO, a dio u izgradnju infrastrukture.

Precizirao je da će se pola iznosa uključiti direktno u stimulaciju novih zapošljavanja.

"Privatizaciju Telekoma treba iskoristiti i kao incijalnu kapislu za ogromne investicione radove u RS-u i mislim da je to moguće učiniti", kazao je entitetski premijer.

Direkcija RS-a za privatizaciju danas je zvanično objavila tender za prodaju 65 posto državnog kapitala u "Telekomu RS-a", a rok za podnošenje ponuda je do 4. oktobra.

Do 4. septembra svi zaintersirani mogu da podnesu zahtjev za kupovinu tenderske dokumetacije.