Loša monetarna politika
30

Dodik o ekonomskim temama: Centralna banka BiH uništava KM vezanjem za euro

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da entitet RS nije zadovoljan monetarnom politikom koju na nivou BiH vodi Centralna banka, mimo saglasnosti i odluka sva tri člana Predsjedništva BiH.

Dodik je na konfereciji za novinare na Jahorini ponovio oštre kritike na rad Centralne banke BiH za koju je rekao da vodi pogrešnu monetarnu politiku, mimo saglasnosti i odluka Predsjedništva BiH, u čijoj je to ustavnoj nadležnosti.

"Mi nemamao instituciju koja čuva konvertibilnu marku na pravi način, a politika Centralne banke je konzervativna i katastrofalna, u službi je međunarodnih, a ne domaćih interesa. Jedina prava monetarna politika u BiH može biti ona koja će obezbijediti da se očuva realna vrijednost KM, a ne da se ova valuta uništava vezanjem za euro", istakao je Dodik.

On smatra da bi dobro rješenje za spas KM bio i plivajući kurs, ili vezivanje za takozvanu korpu valuta, što je poznata praksa u finansijskom svijetu, ili za zlato koje BiH nema.

"Međutim, o tome u BiH niko ne želi da razgovara sa nama. U depozitu Centralne banke sada leži više od 500 miliona eura, nego što je obezvrijeđena emisija KM. To je zločin prema javnim finansijama, prema privredi. Zašto Republika Srpska nikada nije ostvarila pravo na svoj dio od 330 miliona KM u opticaju? Ja to želim da znam", ističe član Predsjedništva BiH iz entiteta RS.

On smatra da depoziti banaka iz BiH ne treba da budu na računima stranih banaka u inostranstvu.