biznis
0

Dodijeljene nagrade najuspješnijim na banjalučkom sajmu namještaja

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Dodjelom nagrada danas je u Banjoj Luci završen Sedamnaesti međunarodni sajam namještaja "San 2013", na kojem je svoje proizvode predstavilo 50 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Italije i Slovenije.

Prva nagrada u kategoriji za kvalitet, pripala je preduzeću "Stolarija Rapić" iz Gradiške, druga za kompletnost proizvodnog programa ide "Javoru" iz Prijedora, a "Bor" iz Gradiške je trećiplasirani i to u kategoriji za novi proizvod.

Zatvaranju ove sajamske manifestacije prisustvovao je načelnik Općine Gradiška Zoran Latinović, kojem je organizator Sajma dodijelio Povelju za podršku drvnoj industriji.

"Općina Gradiška je osigurala organizovan nastup devet firmi za proizvodnju namještaja na ovoj sajamskoj manifestaciji te finansirala cjelokupne troškove njihovog nastupa na Sajmu", rekao je Latinović u izjavi novinarima u Banjoj Luci i podsjetio da ta lokalna zajednica ima značajnu tradiciju proizvodnje namještaja.

I pored problema koji su bili i ranije prisutni u ovoj oblasti, što se odrazilo i na zatvaranje određenog broja velikih firmi, Latinović je rekao da se na temeljima te ranije tradicije pojavilo nekoliko značajnih malih i srednjih preduzeća, koji danas zapošljavaju od 30 pa do 100 radnika u proizvodnji namještaja.

"Sektor proizvodnje namještaja je značajan kako u RS, tako i u Gradišci, gdje u toj oblasti radi oko 20 posto zaposlenih", rekao je Latinović izrazivši zadovoljstvo što su nagrađene firme iz te lokalne zajednice.

Očekuje i da će također resorna ministarstva osigurati podsticajna sredstva i podržati izvoz ovih firmi.

Latinović je najavio i dalju podršku Općine Gradiška preduzećima za proizvodnju namještaja kako bi, putem klasterskog organizovanja, učestvovali i na sajamskim manifistacijama u inozemstvu.