|

Dodijeljene nagrade DOBRO za filantropiju 2019

Dodijeljene nagrade DOBRO za filantropiju 2019
80
Klix.ba
23.3.2019. u 07:54
0
komentara
80

dijeljenja
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
"Mi smo ljudi jer činimo DOBRO i upravo DOBRO je ono što nas čini ljudima!"- ovim riječima je započela sedma dodjela nagrade DOBRO za filantropiju.
Fondacija Mozaik je u petak, 22.3. u sarajevskom Hotelu Evropa, na svečanoj ceremoniji nagradila osobe i kompanije koje doprinose društvenom razvoju i tako zahvalila svima koji svjesno i planski čine DOBRO.

Nagrada DOBRO za filantropiju 2019 je dodijeljena u tri glavne kategorije: za korporativnu filantropiju, za korporativno volontiranje i za individualnu filantropiju. Komisija je odlučila da ove godine dodijeli i dvije specijalne nagrade.

Specijalnu nagradu za porodični doprinos razvoju filantropije je dobila porodica Ćorović koja je za pomoć drugima izdvojila više od 2.500 sati u godini. Aleksandar-Rade sa svojom sestrom Anastasijom vodi humanitarno udruženje "Srce na dlanu" koje pomaže socijalno ugroženim porodicama i djeci s teškoćama u razvoju. Drugu specijalnu nagradu za individualni doprinos razvoju filantropije, dobila je Žana Alpeza, žena koja je svoj život posvetila drugim ljudima i životinjama kroz volonterski rad u udruženju osoba s invaliditetom „Nada“ i Centru za osobe s posebnim potrebama u Konjicu.

Građanke i građani su nominirali preko 100 osoba i kompanija kojima su željeli zahvaliti za filantropske aktivnosti.

"Dobro poslovanje i dobra ekonomija, koja pored maksimizacije profita brine i o ljudima i o planeti, a utemeljena na principu solidarnosti, poprima globalne razmjere. Večerašnja ceremonija je dokaz da se taj trend dobra širi i u našoj zemlji", rekao je direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić.

Neovisna komisija, u kojoj su volontirali Jasna Jašarević, direktorica prve "community" fondacije u BiH, Ejub Kučuk, direktor agencije MITA Group, Amra Omeragić, viša službenica za investicije firme Finance in Motion i Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka, imala je težak zadatak da među finalistima odabere one koji ovogodišnju nagradu najviše zaslužuju.

Nagrada za korporativnu filantropiju u kategoriji srednje kompanije dodijeljena je R&S d.o.o. Sarajevo, čiji je primarni filantropski cilj omogućiti djeci koja su u stanju socijalne potrebe odrastanje u boljim uvjetima kroz mjesečne stipendije "Stipendije za sretno djetinjstvo", ali i mnogobrojne društveno-odgovorne aktivnosti.

U kategoriji velike kompanije, nagrada za korporativnu filantropiju dodijeljena je Bosna Bank International, koja filantropski djeluje kroz BBI Charity Fond, stipendiranje djece, edukaciju javnosti o poduzetništvu, finansijsku i mentorsku podršku novim biznisima.

Kompanija Bauerfeind je sponzorisanjem klubova za osobe s invaliditetom, udruženja i osoba koje boluju od dijabetesa te podizanjem svijesti o zdravlju, pokazala najviše među srednjim kompanijama.

U kategoriji velikih kompanija nagrada je dodijeljena Sparkasse Bank dd BiH čiji uposlenici i uposlenice učestvuju u projektima poput ekoloških akcija, podrške mladim poduzetnicima, nesebično pružajući svoje znanje, vještine i vrijeme na volonterskoj osnovi.

Nagradu za individualnu filantropiju u kategoriji od 17 do 35 godina dodijeljena je Ibri Puce, 25-godišnjem volonteru Crvenog križa i Udruženja građana Zajedno za naš grad iz Mostara.

Učitelj Ramo Hastor, koji je pomogao gotovo 2000 djece obilazeći siromašne porodice širom BiH i pomažući im da dostignu svoj puni potencijal kroz stipendiranje u Fondaciji Hastor, osvojio je nagradu za individualnu filantropiju u kategoriji preko 35 godina.

Ovogodišnja dodjela nagrada DOBRO za filantropiju je organizirana u okviru projekta Sign up For Impact u partnerstvu sa SIGN mrežom i uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.