biznis
0

Dodijeljena dodatna bespovratna novčana sredstva projektima mladih

Sarajevo-x.com
U opštinama Modriča, Tešanj i Mrkonjić Grad, Omladinske banke, osnovane u martu 2008. godine, u drugom krugu odabrale su dodatne projekte mladih koji će uz bespovratna novčana sredstva Fondacije Mozaik biti realizovani do kraja oktobra.

Potpisivanju ugovora i dodjeli čekova prisustvovali su predstavnici opština, Omladinskih banaka, predstavnici odobrenih projekata i načelnici opština.

U opštini Modriča odobren je projekat "Mladi za Vranjak“, u opštini Tešanj su odobreni projekti "Postavljanje zaštitne ograde na sportskom terenu Džemilić Planje“, "Uređenje i opremanje sportskog terena Čaglići“, dok će u opštini Mrkonjić Grad biti realizovani projekti "Uređenje igrališta na Kotoru“, "Izgradnja Vidikovca“, "Škola plesa“, "Uređenja prostora za mlade“, "Uređenje omladinskog doma Bjelajce“ i "Likovna kolonija“.

U drugom krugu je ukupno odobreno devet projekata koji će biti finansirani sa 25.089 KM.

"Izuzetno smo ponosni što je Fondacija Mozaik prepoznala opštinu Mrkonjić Grad kao partnera i što smo kroz ovaj projekat povećali aktivnost mladih. Uspjeli smo ih animirati da prepoznaju probleme u svojoj opštini, da pišu projekte i da kroz svoje ideje nastoje poboljšati svoju opštinu, što je pored finansijske podrške veliki dobitak za našu omladinu,“ istakla je predsjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.

Omladinska banka je inovativan dvogodišnji program pokrenut od Fondacije Mozaik u februaru 2008. godine u saradnji sa Community Foundation for Northern Ireland (CFNI) i Irskom razvojnom agencijom (Irish Aid) u opštinama Modriča, Tešanj, Šekovići, Mrkonjić Grad i Ključ s ciljem stvaranja mogućnosti omladinskim grupama da realizuju svoje projekte, učestvuju kao aktivni građani u svojim zajednicama, stiču znanja i razvijaju vještine profesionalnog upravljanja.

Fondacija Mozaik kroz strateški pristup očekuje da do 2010. godine na osnovu pozitivnih rezultata i iskustava u razvoju sadašnjih pet Omladinskih banaka, bude još osnovano deset Omladinskih banaka u drugim opštinama u BiH, koje će kroz našu podršku i partnersku saradnju sa opštinama omogućiti da se prepoznaju i podrže inovativni projekti i programi mladih koji će doprinositi zapošljavanju, većoj ulozi mladih u razvoju kulture, sporta, neformalnog obrazovanja, aktivizma i drugih prioritetnih oblasti koje zajedno mladi i opštine prepoznaju.

Do sada su realizovani projekti u svih pet opština, kojima su bespovratna novčana sredstva uručena u julu na svečanoj ceremoniji pod nazivom "Perspektive mladih u ruralnim zajednicama“ će biti prezentirani krajem septembra.