biznis
0

Dobit BH Telecoma za prethodnu godinu iznosi 159.969.714 KM

FENA
Na Skupštini dioničara BH Telecoma danas u Sarajevu donesena je Odluka o prihvatanju Izvještaja o poslovanju Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo za 2006. godinu, koji čine Finansijski izvještaj, Izvještaj ovlaštenog revizora, te Izvještaj o radu Nadzornog odbora i Odbora za reviziju društva, saopćeno je iz BH Telecoma.

Generalni direktor BH Telecoma Hamdo Katica izrazio je svoje zadovoljstvo jer je Skupština jednoglasno usvojila Izvještaj o poslovanju za proteklu godinu i nadu da će sljedeća poslovna godina biti još uspješnija, s obzirom na to da je u sklopu svog obraćanja Skupštini nagovijestio inovacije u pojedinim segmentima ove kompanije.

Prema prijedlogu Nadzornog odbora ove kompanije o načinu raspodjele ostvarene dobiti u poslovanju za prethodnu godinu u iznosu od 159.969.714 KM, BH Telecom će na ime poreza na dobit uplatiti 12,2 miliona KM, a u fond rezervi bit će preusmjereno 14,7 miliona KM.

Na ime reinvestiranja u nove projekte Uprava kompanije namjerava uložiti oko 36,7 miliona KM.

Od ukupne dobiti, 96,2 miliona KM bit će alocirano za isplatu dividende dioničarima.

Vlada FBiH kao većinski vlasnik u iznosu 90 posto kapitala, dobit će oko 86,6 miliona KM od poslovanja BH Telecoma.

Za raspodjelu malim dioničarima ostaje oko 9,6 miliona KM. Ukupno je emitovano 63,4 miliona dionica, tako da dividenda po jednoj dionici iznosi oko 1,50 KM.