Velika Kladuša
0

Dobili otkaz zbog rekonstrukcije Centra za kulturu

FENA
Velika Kladuša
Velika Kladuša
Nakon što je krajem prošle godine potpisan ugovor s izvođačem radova o rekonstrukciji i dogradnji Centra za kulturu i obrazovanje "Zuhdija Žalić" u Velikoj Kladuši, otpočeli su planirani radovi prve faze za koju je osigurano 554.000 KM.

Ukupna vrijednost radova iznosi 1,5 miliona maraka, a pored sredstava iz općinskog budžeta, u projektu učestvuje Unsko-sanski kanton (USK) i GAP projekat. Uprkos činjenici da se na ovom projektu radi već duže vrijeme, Općina kao osnivač ove javne ustanove i radnici zaposleni u njoj, nespremno su dočekali početak radova.

Naime, status radnika Centra riješen je tek 14. januara i to na najnepopularniji način, otkazima većini od sedam zaposlenih. Epilog ovakvog rješenja za radnike rezultat je neuspjelih dogovora između osnivača i radnika, koji su završeni 5. januara ove godine.

Općina Velika Kladuša je kao osnivač svim radnicima ponudila da uzmu sporazumno neplaćeno odsustvo od godinu dana uz plaćene doprinose. Nakon isteka, oni bi se vratili na svoja radna mjesta i nastavili raditi u novom centru.

Od sedam zaposlenih, radno mjesto zadržao je samo Zlatko Dizdarević, aktuelni direktor ove javne ustanove, koji će voditi poslove izgradnje, dok je ostalim radnicima status riješen na različite načine.

Četvero njih dobilo je otkaz ugovora o radu uz propisanu otpremninu, te su najavili da će svoja prava tražiti putem suda. Jedna radnica upućena je na obradu penzija, dok je jedan radnik potpisao sporazum o jednogodišnjem neplaćenom odsustvu, nakon kojeg ga čeka radno mjesto u novom centru.

Paralelno s gradnjom centra, priprema se i nova sistematizacija radnih mjesta u skladu s novim sadržajima i ponudom. Jedan od radnika, koji je dobio otkaz ugovora o radu je Enver Murgić, prijašnji direktor Centra, a otkaz je dobio kao savjetnik direktora za kulturu.

Tim povodom na adresu načelnika Admila Mulalića stiglo je otvoreno pismo Envera Murgića i reagiranje Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, a kasnije i saopćenje za javnost, jer je Murgić inače član Komiteta.