{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do kraja godine isplata po 2.247 KM u gotovini

S
28.10.2009. u 11:35
0
0
Do kraja godine isplata po 2.247 KM u gotovini
0
Do kraja godine isplata po 2.247 KM u gotovini
Foto: Ilustracija
Vlasnicima stare devizne štednje u Federaciji BiH, koji su svoja potraživanja verifikovali zaključno sa krajem ove godine, iz emisije obveznica biće isplaćeno 2.247 KM pod uslovom da su imali toliki iznos na štednoj knjižici, izjavio je pomoćnik ministra finansija FBiH Tihomir Ćurak.
"Građani koji potražuju štedne uloge do 2.247 KM dobiće svoj novac 31. decembra, a ostali će dobiti dio svojih potraživanja u ovoj visini, jer će prvo dospjeće izdatih obveznica za verifikovanu staru deviznu štednju biti posljednjeg dana tekuće godine", pojasnio je Ćurak i dodao da će novac biti uplaćen na račune štediša u gotovini.

Napomenuvši da će štediše, koji imaju manja potraživanja, dobiti cijeli iznos štednje, Ćurak kaže da će vlasnicima verifikovanih novčanih depozita, osim glavnice, biti isplaćena i kamata u iznosu od 2,5 odsto godišnje po svakoj emisiji obveznica u skladu sa Zakonom o izmirivanju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, koji je usvojio federalni Parlament 30. septembra 2009. godine.

On je naveo da su u Budžetu FBiH za ovu namjenu planirana sredstva u iznosu od 50.224.000 KM.

Ćurak je za lokalni radio izjavio da će ukupne obaveze po osnovu stare devizne štednje u FBiH biti isplaćene izdavanjem obveznica sa dospijećem roka isplate, te da će sva verifikovana potraživanja sa pripadajućim kamatama biti isplaćena u gotovini do 30. septembra 2014. godine.

On je ocijenio da je odlukom o prvoj emisiji obveznica za verifikovana potraživanja građana po osnovu stare devizne štednje, koju je donijela federalna Vlada, "došao kraj spekulacijama o sudbini stare devizne štednje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: